The Chimney House ma prostą formę z prostokątnym planem

The Chimney House ma prostą formę z prostokątnym planem

The Chimney House w Bosschenhoofd w Holandii ma prostą formę z prostokątnym planem wewnętrznym, którą przykryto dwuspadowym dachem. Projekt powstał w firmie Onix, której architekci postanowili przeciwstawić się nurtowi współczesnej architektury, wysuwając kominy na plan pierwszy projektu. W tym przypadku komin przybiera różne rozmiary i pełni różne funkcje.

Nowy dom o powierzchni 600 m² powstał na działce, na której istnieją jeszcze inne budynki, ale zajmuje on strategiczną pozycję. Stary dom na działce został przerobiony na studio, a ściany istniejących tu wcześniej innych zabudowań gospodarczych zostaną rozebrane w taki sposób, by kolumny podtrzymywały tylko dachy, które będą służyły jako zadaszenie dla samochodów oraz magazyn na drewno.

nowoczesną STODOŁĘ ulokowano na działce po gruntownych analizach miejsca. Zalesiona z jednej strony działka wycisza szum biegnącej w pobliżu autostrady oraz zapewnia cień. Główne kontury domu harmonizują z otoczeniem i pobliskimi domami oraz szopami, które mają również dwuspadowe dachy.

Układ domu definiuje przestrzenie o różnej tożsamości. Część budynku z poprzecznym dachem wydaje się balansować na dwóch krótkich nogach. Pomiędzy tymi dwiema nogami, które mieszczą pomieszczenia techniczne, miejsce do przechowywania i wejście, powstało transparentne wnętrze, które łączy się z otoczeniem domu, ale również tworzy relacje z bardziej introwertyczną górną częścią domu, dzięki widocznej tuż obok przestrzeni o pełnej wysokości.

Drewniane wykończenie parteru przypomina rząd tralek, które współgrają z wyrastającymi pędami bukowego żywopłotu. To miejsce zapewnia zaskakujące wrażenia trójwymiarowości, kiedy patrzy się na otoczenie z tego punktu. Do domu przylega duży taras, który znajduje się od strony zachodniej, tuż za zacienionym drzewami terenem.

Piętro domu ma bardziej zaciszny i zamknięty charakter, który jednak doskonale współgra z naturalnym otoczeniem działki. Sypialnie i inne pomieszczenia mają okno graniczące z wnęką i tylko główna sypialnia ma duże okno od strony północnej.

Prostą formę dwuspadowego dachu wzbogacają cztery kominy, z których jednak tylko jeden pełni rzeczywiście funkcję komina przy palenisku. Pozostałe wprowadzają do wnętrza naturalne światło oraz powiększają przestrzeń wewnętrzną, tylko z zewnątrz przybierając formę kominów.

Najważniejszym materiałem wykorzystywanym w tym projekcie jest zwykła deska, która również pełniła wielorakie funkcje. Desek użyto do wykonania szalunku, w który wlewano beton, dzięki czemu nosi on ślad deski. Te same deski wykorzystano następnie do wykonania elewacji, wykończenia dachu oraz ścian wewnętrznych. W zależności od potrzeb ich powierzchnia jest bardziej surowa lub gładka. W przyszłości wystarczy szlifowanie, aby wygładzić powierzchnię i przywrócić oryginalne kolory szarzejącemu drewnu.

Szukasz betonu architektonicznego? Zajrzyj do Contractors.

Lokalizacja: Bosschenhoofd, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne