Nowoczesna stodoła

The Courtyard House to minimalistyczna rezydencja, która znajduje się w Londynie.
Dom został zaprojektowany przez firmę De Rosee Sa i stanął w miejscu, w którym kiedyś stał garaż. Znajduje się na nietypowej, ciasnej działce pomiędzy linią niskich garaży, a linią ogrodów położonych w tylnej części londyńskich domów.

Właściciele działki mają już dom tuż obok, a działkę kupili początkowo głównie po to, by nie powstało na niej coś, co będzie im przeszkadzać. Po jakimś czasie dostrzegli jednak nowe możliwości i zdecydowali się na oryginalną zabudowę.

Restrykcje budowlane obowiązujące w tym miejscu pozwalają jedynie na niską zabudowę, więc architekci zaproponowali im zabudowę na poziomie połowy głębokości piwnicy. W ten sposób chcieli spełnić życzenie klientów, którzy marzyli o tym, by w tym miejscu powstał domek z dwiema sypialniami. Nie można było umieścić żadnych okien w ścianie granicznej, więc projekt obejmuje dwa atria, które wprowadzają sporo naturalnego światła na przestrzenie podwórza. Dodatkowo wprowadzono świetliki dachowe w różnych miejscach, aby słońce docierało też do wnętrza domu.

Przestrzenie wewnętrzne połączone są z częścią zewnętrzną domu pięknymi drzwiami, które wykonane są ze stali i szkła. Obicie czerwonym cedrem jednej ze ścian w podwórzu przenika do środka i powtarza się w mniejszych pomieszczeniach.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Tekst: nowoczesna STODOŁA
 
więcej