Nowoczesna stodoła

“The Crossing” to prywatny dom, który powstał na płaskowyżu, na którym kiedyś wypasano bydło. Z tego miejsca widać znaną w Nowej Zelandii plażę Pakiri.
Budynek łączy ograniczoną paletę materiałów. Jest tu beton, stal o niebieskim odcieniu i olejowane drewno cedrowe. Całość tworzy niezwykle dynamiczną przestrzeń, pozwalając właścicielowi, który jest pisarzem, na oryginalną elastyczność w adaptacji pomieszczeń. Jednocześnie dom zapewnia mu odpowiednio odosobnioną przestrzeń studia, w którym może w spokoju pracować.

Forma tego domu jest śmiała i przypomina rzeźbę. Z jednej strony nawiązuje do tradycyjnych budynków rolniczych ze stali, które często pojawiały się w tej okolicy, a z drugiej strony idealnie wykorzystuje niezwykłe piękno miejscowego krajobrazu. Przemyślana lokalizacja domu na wzgórzu daje mieszkańcom możliwość uchwycenia słońca i przepięknych widoków.

Projekt opiera się na dwóch głównych osiach: długi korytarz ciągnący się w kierunku północ – południe (wydłużony  przez 10-metrowe, betonowe przejście, które prowadzi do drzwi wejściowych) oraz druga oś, która przecina dom od wschodu na zachód. To ważna cecha domu, która dodatkowo podkreśla jego nazwę „The Crossing”, czyli „Skrzyżowanie”. Pozwala to tez podzielić dom na strefę „ciemną” sypialni i „jasną” salonu. Ta istotna cecha projektu została jeszcze wzmocniona dzięki współpracy z projektantem światła już od samego pojawienia się takiego konceptu.

Schody prowadzą do studia, które znajduje się nad kuchnią i oferuje piękny widok na plażę Pakiri.

Przednia część domu jest „elastyczna”, dzięki dużym, przesuwnym drzwiom, które otwierają przestrzeń zamieniając ją w salon wewnętrzny lub zewnętrzny, połączony z betonowym tarasem.

Zewnętrzna „skóra” tego domu to powlekana matowo miedź, która „owija się” na ścianach i dachu budynku, tworząc jedną spójną całość. Dla kontrastu wnętrze wykończone zostało głównie olejowanym drewnem cedrowym, które zapewnia mu ciepło, nawet w zestawieniu z ciemnymi elementami i betonowymi podłogami. Stal została wprowadzona jako element uzupełniający w studiu oraz w kuchni w formie unikatowej wyspy, wykonanej przez miejscowych rzemieślników.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook




Zdjęcia: Simon Devitt



Tekst: nowoczesna STODOŁA








 
więcej

komentarze

Agnieszka Szydłowska:
Był o tym domu odcinek w wielkich projektach Grand design Australia.
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Agnieszka Szydłowska:
Był o tym domu odcinek w wielkich projektach Grand design Australia.
zobacz ten wpis na FB