Nowoczesna stodoła

Na skraju lasu w dolinie Bagnes w Szwajcarii stoi stodoła, która została zmieniona i powiększona tak, by stała się wygodnym domem rodzinnym.
Z tyłu stodoły wprowadzono przybudówki, które miały powiększyć przestrzeń, ale minimalnie wpływać na wygląd głównej fasady budynku. Widoczna część przybudówki na wyższym poziomie – ze względu na nowe deski i wykończenia dachu – wyłamuje się nieco swoim wyglądem od starej stodoły, ale nie zaburza całości.

W najniższej, nowej części domu znalazło się wejście, garaż, łazienka oraz pomieszczenie na różnego rodzaju urządzenia i sprzęty. Nowe okna zostały dopasowane wielkością tak, by tworzyły ramy dla konkretnych widoków na dolinę, ale architekci uszanowali jednocześnie oryginalny wygląd budynku. Z niezwykłą dbałością zaprojektowano też wszystkie meble do zabudowy, aby wykorzystać maksymalnie każdy fragment dostępnej powierzchni.

Ogromne znaczenie miał również aspekt związany ze zużyciem energii i wysoką jakością materiałów budowlanych. W ten sposób udało się stworzyć pierwszy budynek tego typu, który w Szwajcarii uzyskał certyfikat Minergie P. Przy współpracy z konsultantami ds. energii w firmie Acrowatt Sarl, w przebudowywanym domu zintegrowano z konstrukcją panele słoneczne i fotowoltaiczne oraz zamontowano podwójny system wentylacji. Było to sporym wyzwaniem ze względu na charakter tego budynku.

Poważne zmiany energooszczędne były możliwe, ponieważ stara stodoła została całkowicie rozebrana, ponumerowano przy tym oryginalne deski i inne elementy, które zostały następnie odnowione, wzmocnione lub wyprostowane w warsztacie. Zmieniono też część podziemną budynku, gdzie zastosowano beton. Na nim powstała nowa konstrukcja domu, na którą w końcu nałożono stare deski, aby odzyskać tradycyjny wygląd stodoły.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej