The Little Sister

Projekt nawiązuje do tradycyjnej architektury oryginalnego domu, ale ma nowoczesną geometrię i wykończenia. Ze względu na te nawiązania, nowy element domu został nazwany „Małą Siostrą”.

„Dobudowany element zachowuje charakter starego, zabytkowego domu i jednocześnie składa mu hołd, uwzględniając jednak nie tylko jego wygląd, ale też piękno krajobrazu, w którym się znajduje” – wyjaśniają architekci z biura ACDF.
Dom stoi w pobliżu kanadyjskiego miasteczka St-Donat w regionie Laurentians. W jego najbliższym otoczeniu znajduje się duże jezioro otoczone przez rozległe lasy. Klienci, którzy mają dużą rodzinę, potrzebowali dodatkowej przestrzeni w miejscu, które jest dla nich ich drugim domem.
Nowy element budynku to biała konstrukcja ze stromym dachem, która stanęła na betonowej podstawie. Uniesione nad ziemią przeszklone przejście połączyło przybudówkę o powierzchni 130 m2 ze stojącym tu od wielu lat domem. „Ścięty kształt tego mostku jest jednak wystarczająco szeroki, by pełnić wielorakie funkcje – jest on przyjemnym przystankiem w krajobrazie, unosząc się nad ogrodem” – mówią architekci.
Część mostka od strony przybudówki jest szersza niż po stronie głównego domu, tworząc wrażenie przestronności, kiedy mieszkańcy wchodzą przez niego do nowej przybudówki.
Na parterze domu stworzono otwartą przestrzeń, która służy jako salon, miejsce spotkań i zabawy. Okna ciągnące się od podłogi aż po sufit zapewniają przepiękne widoki na znajdujące się nieco niżej jezioro. W tej przestrzeni architekci uwzględnili też wbudowane, wygodne miejsce do czytania lub leniuchowania, a w ścianach stworzono miejsca do przechowywania różnych rzeczy, zwiększając praktyczny aspekt projektu. Głównym punktem tego pomieszczenia stał się spory kominek.
Po drewnianych schodach można zejść poziom niżej, gdzie znajduje się sypialnia główna z łazienką. Ze względu na pochyły teren, to miejsce ma zapewnioną sporą ilość dziennego światła i również cieszy oczy pięknymi widokami na jezioro. Przesuwne, szklane drzwi pozwalają właścicielom wyjść na zewnątrz wprost z sypialni, bez potrzeby przechodzenia przez główną część domu.
Cały projekt opiera się na ograniczonej palecie barw, a drewniane akcenty przywołują charakter oryginalnego  domu. Polerowany beton i ciemne deski wprowadzają do wnętrza elementy nowoczesności.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne