The Mill House

The Mill House, czyli dom wakacyjny w miejsce starej farmy

Firma Wingardh Arkitektkontor AB  przekształciła dużą, starą farmę na wsi w południowej Szwecji w dom wakacyjny dla rodziny mieszkającej w pobliżu centrum Malmo.

Oryginalne budynki rolnicze zamieniły się w pokoje sypialne, kuchnię i miejsce do ćwiczeń, a dodatkowo budynek z XIX w. zyskał jeszcze nowe skrzydło. Niewielka przybudówka to ciche, ustronne schronienie, w którym można ukryć się przed zgiełkiem miasta lub ugościć znajomych.

Architekt zaprojektował cały budynek z niezwykłą dbałością co do wykonania i wyboru materiałów. Zastosowanie głównie dębu i kamienia wapiennego tworzy atmosferę ciepła i oryginalności. Wnętrze stanowi coś więcej niż czyste tło dla tego, co się tu znalazło. Dla kontrastu, prosta forma zewnętrzna nie odzwierciedla precyzji architekta ukrytej we wnętrzu. Uwagę przyciąga szczególnie ściana, która znajduje się od strony podwórka. Jej najważniejszą cechą jest duże przeszklenie. Sama bryła i jej prostota ma przypominać młyn wodny, który kiedyś stał w tym miejscu.

Przybudówka mieści saunę oraz przestrzenie, w których można się przebrać, umyć i zrelaksować. Zaprojektowano ją w hołdzie dla szwedzkiego rytuału związanego z kąpielami w saunie, na który składa się połączenie, relaksu w łaźni i ożywczej kąpieli w zimnym strumieniu. Strumyk biegnący przez działkę okazał się jednak niewystarczający, więc Wingardh zbudował w sąsiedztwie sauny maleńki basen. To wszystko tworzy prawdziwą poezję tego miejsca.

Ścieżkę, którą płynie woda, zaprojektowano tak starannie, że tworzy ona prawie liryczny efekt, biegnąc przez patio i wpadając w końcu do niższej części strumienia. Pomaga to tworzyć taki spokój, za jaki pokochano szesnastowieczne herbaciarnie z Kioto. Projekt nawiązuje też w inny sposób do japońskiej tradycji i prostoty estetyki, m. in. poprzez wbudowane siedziska przy otwartym palenisku.

Lokalizacja: Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne