The Shambles

Projekt ‘The Shambles’ to pełna transformacja bungalowu z lat 1960-tych w dom rodzinny z czterema sypialniami.

Kiedy obecni właściciele wprowadzili się do starego domu wraz z dwojgiem swoich dzieci, szybko okazało się, że dom nie zaspokaja ich najważniejszych potrzeb. Choć powierzchnia nie była mała, bungalow wydawał się rodzinie zbyt ciasny i przestarzały. W salonie nie było odpowiedniego oświetlenia, toaleta znajdowała się w osobnym pomieszczeniu, a prysznic urządzono wyłącznie nad wanną. Problemów nie brakowało również na zewnątrz, ponieważ do ogrodu można było zejść wyłącznie po stromych, betonowych schodach.

Nowy projekt, przygotowany przez firmę Sketch Architects, przekształcił niepraktyczny bungalow w dom rodzinny, zmieniając również sposób, w jaki cała rodzina może cieszyć się ze swej domowej przestrzeni. Architekci stworzyli dużą, wysoką przestrzeń dzienną, która bezpośrednio łączy się z ogrodem i oferuje widoki na pobliskie lasy. Osobny pokój zabaw i formalny salon zapewniają wszystkim domownikom i gościom odpowiednią ilość prywatności. Dziewczynki dzielą wspólną sypialnię, podczas gdy rodzice mają dużą sypialnię główną z łazienką oraz przylegającą do niej garderobą.

Nowy projektd o powierzchni 175 m² wprowadza do budynku większe okna, ulokowane w taki sposób, by zimą wprowadzały do wnętrza jak najwięcej słonecznego światła, poprawiając jednocześnie relacje wizualne wnętrza z ogrodem. Inną kluczową cechą projektu jest wizualne połączenie domu z ogrodem już od momentu przekroczenia drzwi frontowych. Udało się to osiągnąć dzięki usunięciu ściany wewnętrznej i wstawieniu wysokiego, wąskiego okna z widokiem na ogród. Praktycznie na całym parterze położono taką samą podłogę, która tworzy wrażenie ciągłości.

Choć od ulicy nowoczesna STODOŁA nie wygląda na zbyt dużą, kiedy przekroczy się jej próg, wrażenia są zupełnie odmienne. Kiedyś zagracony bungalow, jego ciemne korytarze i pokoje znajdujące się w całości na jednym poziomie zostały zmienione nie do poznania, dzięki innej konfiguracji projektu. Nowy dom jest pełen światła, a jego powierzchnia od razu daje wrażenie przestronności.

Właściciele chcieli, by ich dom pasował do okolicy, więc zdecydowali się na drewnianą elewację z drewna syberyjskiego modrzewia, które z czasem zacznie nabierać szaro-srebrnych odcieni.

Lokalizacja: Farnham, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne