Time Box

Projekt ten był dużym wyzwaniem architektonicznym, ponieważ wiązał się z pytaniem: czy współczesna architektura może być obecna w wiosce, w której zmiany architektoniczne z ostatnich stu lat wiązały się jedynie z wymianą niektórych okien i drzwi? 

Jeśli tak, od czego zacząć? Jakie narzędzia współczesnej architektury można zastosować w konserwatywnej wiosce, która tak mocno przywiązana jest do tradycji? Na jakich wartościach należy się skupić i które z nich należy odzwierciedlić w nowym projekcie? Jak sprawić, by nowe funkcje pasowały do dawnego otoczenia, choć nie będą dla niego naturalne?
Połączenie tych budynków z lokalną społecznością było koniecznością jeszcze z jednego powodu. Była to konieczność  bardzo praktyczna, ponieważ miała ona zabezpieczyć przyszłość pawilonu. W sytuacji, kiedy budynki pozostają opustoszałe przez 11 miesięcy w roku (tylko przez jeden miesiąc używane są w ramach prac wykopaliskowych), ich jedyną szansą na przetrwanie było poczucie własności, a jedynym stałym właścicielem w tym miejscu mogła być lokalna społeczność. Należało więc stworzyć coś, co będzie skutkowało wytworzeniem więzi między tym miejscem, a mieszkańcami, aby to oni czuli się odpowiedzialni za projekt i opiekowali się budynkami jak czymś, co należy do nich. To była kwestia ściśle związana z przyszłością projektu. Stworzenie więzi było więc nie tylko głównym założeniem, ale wręcz jedyną szansą na przetrwanie budynków.

Lokalizacja: Rumunia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne