Tranquille House by Limdim House Studio in Hou in Vietnam

Tranquille House ostateczną ostoją

W kulturze azjatyckiej oddanie dzieci dla swoich rodziców jest pięknym zwyczajem, nie koniecznością z przymusu. Projekt Tranquille House jest tego przykładem. Dom został zbudowany przez dzieci, aby ich rodzice mogli cieszyć się starością. Ponieważ jest to dom dla osób starszych, projekt ma być minimalistyczny, wygodny i wprowadzać przytulną, rustykalną atmosferę.

Tradycja Tranquille House

Styl przewodni Tranquille House to tradycyjność architektoniczna regionu wyrażona poprzez system dachów Clay Plain Tiles. Czym się on charakteryzuje? To starożytna forma sztuki architektonicznej, która stanowi symbolikę miasta Hue. Tu pierwsze skrzypce grają dachówki o nazwie „Liệt” oraz szklane żaluzje.

Przy powierzchni 100 m2 działki, studio architektoniczne Limdim House Studio zaaranżowało wyłacznie parter o powierzchni około 50m2. Resztę działki przeznaczono na miejsce uprawy kwiatów i warzyw. Projekt Tranquille House zrealizowano od bramy ogrodzeniowej tak, aby ludzie wchodzący do domu czuli intymność. Ma to na celu przypominać o dzieciństwie na wsi. Wszystko to za sprawą wykorzystania do bramy glinianej kafli karpiówki oraz bloków z wypalanych cegieł. Podstawowym kolorem jest brązowa barwa gliny, która również daje uczucie ukojenia.

Charakterny kult przodków

Wietnamczycy, zwłaszcza mieszkańcy Hue, bardzo cenią sobie kult przodków. Dlatego architekci sprytnie zaaranżowali zarówno ołtarz zewnętrzny, jak i wewnętrzny, aby pasowały do ​​stosunkowo niewielkiej przestrzeni domu. Ołtarz zewnętrzny zaprojektowano zgodnie z architekturą domu. Z dachem wykonanym z glinianych karpiówek oraz z cegieł blokowych do oświetlania. Aby nadać domowi rustykalnego charakteru, wykorzystano materiały takie jak kamień, drewno, beton, a przede wszystkim karpiówkę do wykonania pokrycia dachowego – materiał, który niesie ze sobą wiele nostalgii. Aby osiągnąć jak najlepsze wykończenie, ponownie wykorzystano stare cegły usunięte ze starych domów, co pomogło nadać nowemu domowi kolor czasu. Tym samym pomogło to właścicielowi domu poczuć się znajomo, gdy tylko się wprowadził.

Niewielką przestrzeń dla pary staruszków zaaranżowano jako otwarty salon. Kuchnię, a jednocześnie wyspę kuchenną stworzono, by była miejscem do gotowania, jak i do spożywania posiłków. Tak obszerna przestrzeń wypełniła Tranquille House światłem. Wiele szafek z drewnianymi żaluzjami, stworzyło idealną wentylację, nadal dyskretnie przechowując przedmioty. Dodatkowo, dzięki szklanym żaluzjom z tyłu domu i blokowi z terakoty w strefie toalety, zapewniono jak najlepszą cyrkulację powietrza w budynku i niezbędną prywatność.

Lokalizacja: Hue, Wietnam
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne