Transformacja garażu

Ten nowoczesny dom to efekt transformacji miejskiego garażu w prywatny budynek mieszkalny pod koniec lat 50-tych ubiegłego wieku. Nad pracami czuwał wtedy znany architekt modernistyczny, Paul Rudolph.
Na początku dom był w idealnym stanie i w 1960 roku wygrał konkurs „Record Houses”. Po latach jednak nowi właściciele zwrócili się do architektów firmy Ruhl Walker Architects, by przystosowali budynek do współczesnych standardów energetycznych oraz by przeorganizowali go tak, by pasował do potrzeb mieszkającej tam obecnie rodziny. 

Prace architektów obejmowały nowy projekt ścian zewnętrznych oraz przeszkleń, w tym nową, wysoką ścianę przesuwnych, szklanych drzwi, które mają potrójne szyby. Te drzwi otwierają dom na podwórze i zapewniają doskonałą, naturalną wentylację. Trzy pozostałe ściany zewnętrzne oraz dach zostały mocno docieplone, a wewnątrz zainstalowano wydajny system ogrzewania i chłodzenia, łącznie z wentylacją z odzyskiem ciepła. Wprowadzone zmiany sprawiły, że dom ma znacznie lepszą wydajność energetyczną oraz zapewnia doskonały komfort termiczny całej rodzinie.
Jeśli chodzi o organizację wnętrza, architekci zachowali centralną przestrzeń dzienną, wprowadzając zmiany w skrzydłach bocznych budynku, by dopasować go do konkretnych potrzeb rodziny. Swoje miejsce zmieniła kuchnia, która została otwarta i znajduje się po jednej stronie przestrzeni dziennej. W ten sposób uzyskano więcej miejsca na nowoczesne łazienki, sypialnie i gabinet. Architekci zadbali też o to, by rodzina miała gdzie przechowywać sporą kolekcję swoich książek. W tym celu przeciekający dach nad dawnym ogrodem zimowym został zmieniony na ocieploną, przeszkloną konstrukcję, która pozwala korzystać z biblioteki przez cały rok i zapewnia temu pomieszczeniu ogromną ilość naturalnego światła.
W wielu miejscach w domu unowocześniono konstrukcję tak, by dopasować ją do obecnych standardów budowlanych. W ramach wszystkich, przeprowadzonych prac modernizacyjnych powstał komfortowy, nowoczesny dom, który jest też hołdem dla dziedzictwa architektonicznego z połowy ubiegłego wieku.

Lokalizacja: Cambridge, Massachusetts
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne