STODOŁA Troll’s Peak

STODOŁA Troll’s Peak jest to przede wszystkim solidna, wytrzymała STODOŁA z wysokiej jakości tradycyjnym rzemiosłem i lokalnym drewnem. Za jej projektem stoi studio architektoniczne Rever & Drage Architects.

Wielozadaniowość  Troll’s Peak

STODOŁA Troll’s Peak wykorzystuje tradycyjny układ z połączonym rzędem różnych stylów budynków. Dodatkowo w fuzji z materiałami i technikami odpowiadającymi różnym funkcjom wnętrz, warunkom pogodowym, którym muszą sprostać oraz ich reprezentacyjnym statusowi. Dobór wytrzymałych materiałów i konstrukcji dopasowanej do terenu zapewni nowoczesnej STODOLE długą żywotność. Nawet w trudnych warunkach atmosferycznych panujących w tej wysokogórskiej dolinie.

nowoczesna STODOŁA została zaprojektowana przez norweskich architektów z firmy Rever & Drage, a jego nieco ekscentryczny wygląd wynika z faktu, że budynek przypomina połączenie czterech chat o różnej charakterystyce. Na pierwszy rzut oka dom wydaje się być lekkim pastiszem stylu górskich chat. Wystarczy jednak przyjrzeć się nieco bliżej, by dojrzeć przemyślany hołd, jaki ten projekt składa norweskiej historii drewnianych konstrukcji. W tym wypadku z inteligentnym podziałem na różne przestrzenie.

STODOŁA Troll’s Peak zaprojektowano dla rodziny aktywnej na świeżym powietrzu. Z dużą ilością sprzętu i potrzebą wygodnego miejsca do przebierania się przed i po wędrówkach i wyjazdach na narty, a także zapewnienia miejsca do suszenia mokrej odzieży. Budynek ponadto przystosowano dla mokrych i zziębniętych turystów. Od przeszklonego garażu przez pralnię, łazienkę i kuchnię do miękkiej sofy przy kominku z szerokim oknem panoramicznym.

Przeszklony garaż będzie pełnił również funkcję komórki lokatorskiej, sali fitness/treningu, warsztatu i oranżerii. W tym pomieszczeniu wszystkie tradycyjne drewniane fugi są wyeksponowane i dobrze doświetlone. Z oranżerii można obserwować na południe pobliski malowniczy szczyt Ryssdalsnebba. Przy dobrej pogodzie drzwi można otwierać zarówno na zachód, jak i na wschód, aby zapewnić płynne przejście między bezpiecznym schronieniem domku a bezdrożami na wyciągnięcie ręki.

Technikalia

W północnej części znajduje się duża sypialnia oraz małe dormitorium z dużym oknem w części szczytowej, przez które można obserwować zorzę polarną. W salonie znajduje się sklepienie kolebkowe, które tworzy wyraźną fuzję z kominkiem i oknem panoramicznym pod spodem. Niskie położenie okna podkreśla, że ​​jest to pomieszczenie do relaksu. Do salonu przylegają dwa niewielkie pokoje, które mogą pełnić funkcję dodatkowej sypialni lub miejsca pracy. Pomiędzy dwoma małymi pokojami znajduje się reprezentacyjne wejście z lukarną zwieńczoną szczytem, ​​co wskazuje, że jest to wejście dla gości, w przeciwieństwie do wejścia przez garaż.

Kuchnia jest przestronna i wygodna ze stołem jadalnym i drzwiami tarasowymi na wschód. Od zachodu w drewnie wpuszczono małe okna, które zapewniają dostęp światła dziennego oraz widok na podjazd. W łazience znajdują się takie same wpuszczane okna, które zapewniają dostęp światła dziennego i popołudniowego słońca. W związku z tym, że to pokój kąpielowy, nie wyeksponowano ich.

Kompozycja zewnętrzna to tradycyjna farma rzędowa (farma klastrowa), w której budynki o różnych funkcjach i różnych technikach konstrukcyjnych ustawiono w linii odpowiadającej dominującemu kierunkowi wiatru. Zobowiązanie do całości podtrzymano poprzez olej drzewny na bazie smoły, a także wspólny kierunek ich dwuspadowych dachów. Jednocześnie każda z jednostek ma swój własny charakter, wyrażający się techniką budowy i rodzajem okien. Najdalej na północ technika nacinania jest późnośredniowieczna z dużymi, zwężającymi się kłodami. Salon zbudowano z bardziej eleganckich XIX-wiecznych bali karbowanych, natomiast kuchnia ma smukłe, nowocześniejsze, kwadratowe bale z nacięciami na jaskółczy ogon.

Najdalej na południe znajduje się garaż, zbudowany w lokalnej technice szkieletu drewnianego i wyłożony przezroczystym poliwęglanem. W zachodniej elewacji budynku poszczególne cechy poszczególnych jednostek są najbardziej widoczne, podczas gdy we wschodniej ich spójność jest bardziej widoczna. STODOŁA Troll’s Peak pod tym względem może być postrzegana zarówno jako pojedyncza jednostka, jak i cztery oddzielne budynki.

Lokalizacja: Trolltind, Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne