Trwała, betonowa, prefabrykowana fasada

Pomysł na stworzenie „nowoczesnej STODOŁY” pojawił się w tym projekcie już bardzo wcześnie, bo na etapie pierwszych rysunków. Był to rodzaj budynku, który w sposób naturalny łączył się z tym miejscem. Jednak materiały i różne szczegóły zostały zaplanowane tak, by dać wyraźny sygnał, że budynek powstał w „naszych czasach”. W ten sposób do długiego łańcucha historii tej szwedzkiej wioski dołożono nowe „oczko”.

Wyciągnięta i wąska bryła budynku idealnie nadawała się do założeń przestrzennych i funkcjonalnych projektu, a tradycyjny dwuspadowy dach STODOŁY dawał wiele możliwości dla przestrzeni wewnętrznej.

Prośba klienta o stworzenie fasady, która nie będzie wymagała konserwacji i która pozwoli na szybkie stworzenie ścian zewnętrznych budynku sprawiła, że architekci zdecydowali się na prefabrykowane elementy betonowe. Dokładne wymiary elementów zależne były głównie od maksymalnych restrykcji transportowych i z tego względu ściany szczytowe, których ramy wykonano w formie jednego elementu, mają wysokość maksymalną 4,2 m.

Prefabrykowane elementy betonowe były jednym z punktów wyjściowych tego projektu. Chodziło głównie o dwa powody: szybka budowa ścian zewnętrznych budynku oraz fasada, która nie będzie wymagała prac konserwacyjnych w przyszłości. Ponadto, taki projekt fasady był też idealny do projektu „nowoczesnej STODOŁY”.

Lokalizacja: Bläsinge, Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne