Twin Peaks House

Projekt Twin Peaks House obejmował wprowadzenie zmian oraz stworzenie przybudówki do istniejącego już domu edwardiańskiego, który ma swe dziedzictwo historyczne i znajduje się w rejonie objętym ochroną dziedzictwa kulturowego.

Właściciele chcieli, by nowy dom wygodnie pomieścił ich wraz z trojgiem ich dzieci. Propozycja przedstawiona przez architektów obejmowała więc stworzenie trzech nowych sypialni oraz przestrzeni zabaw na pierwszym piętrze w nowej przybudówce, która powstała z tyłu zabytkowego domu. Poniżej znalazła się duża przestrzeń dzienna oraz kuchenna. Istniejący wcześniej dom mieści z kolei nową sypialnię główną wraz z łazienką, gabinet i nowe miejsca do wypoczynku, zachowując jednocześnie oryginalną, dużą jadalnię.

Koncept nowej organizacji domu opiera się na założeniu, by stworzyć kompatybilne, ale odróżniające się relacje między istniejącym tu wcześniej wnętrzem a nowymi przestrzeniami. Podobne związki miały być widoczne w zewnętrznej formie zabytkowej i nowej konstrukcji.

Architekci z firmy Jackson Clements Burrows Architects osiągnęli ten ostatni cel stosując powszechnie dostępne materiały, takie jak czarna cegła, która wyraźnie odróżnia się od czerwonej cegły oryginalnego budynku. Skośny kształt dachów, który jest jednym z wymogów w tym rejonie, został ujęty tu w formie „dwóch szczytów” – stąd nazwa projektu „Twin Peaks House”. Nowe ściany szczytowe dopasowują się do kształtu dachu w oryginalnym domu, nie zaburzając go, ale tworząc z nim ciekawą, nową formę. Cała nowa część zewnętrzna jest zgodna z pierwotną konstrukcją zarówno pod względem proporcji, jak i linii, ale stanowi pewną abstrakcję, odróżniając nowe wnętrza i zewnętrza, wprowadzając między nimi zgodne, ale odróżniające się relacje.

Wewnątrz przybudówki również widać współczesność projektu, który wykorzystuje białe deski na ścianach i sufitach, połączone z odsłoniętą czarną cegłą. Te kolory definiują nową przestrzeń dzienną rodziny. Nowe wnętrza są jednocześnie „zaskakujące, ale też znajome, ponieważ stanowią pewną inwersję tego, jak zwykle odczytujemy wnętrze i zewnętrze” – mówią architekci.

Lokalizacja: Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne