Twisted

Pięć apartamentów wakacyjnych, połączonych fundamentami, w których mieści się garaż, wije się wokół jednego wspólnego podwórza.

Cały kompleks miał stanowić jedność, łącząc się z działką, krajobrazami i włoską wsią, w której się znajduje.

Podobnie jak w okolicznych domach także i w tym przypadku architekci zdecydowali się na wykorzystanie tradycyjnych materiałów, czyli kamienia i drewna – naturalnego kamienia w fundamentach oraz drewnianych belek w przypadku fasady.

Dom, położony na zboczu, usytuowany jest zgodnie z topografią działki. Całość sprawia wrażenie, jakby wyrastała wręcz z krajobrazu, choć architekci dopasowali budynki tak, by usytuowane były właściwie także od strony drogi. Zapewnili tu mieszkańcom odpowiednią prywatność, otwierając się na naturalny teren rekreacyjny z drugiej strony.

Wyższa część budynku, wykonana z drewna, spoczywa na kamiennych fundamentach. Wysokość domu została starannie dobrana, by pasowała do okolicznych budynków. Architekci jednak zadbali o to, by mieszkańcy mieli odsłonięte widoki z różnych miejsc w domu. W tym celu stworzyli dynamikę, która dopasowuje linię dachu do sąsiednich zabudowańw, ale nie pozwala im się zdominować.

 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
Czytaj więcej

Zobacz podobne