Nowoczesna stodoła

W tym walijskim domu, zaprojektowanym przez londyńskie studio architektoniczne Feilden Fowles, dach łupkowy przedłużony został na północnej elewacji.
Projekt o nazwie „Ty Pren” to budynek o konstrukcji drewnianej z prostym, dwuspadowym dachem. Trzy boki budynku zostały obite drewnem modrzewiowym, które pochodzi z działki właścicieli. W pobliżu posadzono specjalnie większą ilość drzew, przewidując, że za około 25 lat trzeba będzie wymienić drewno, które pokrywa ściany zewnętrzne. Walijskie płytki łupkowe, którymi przykryto dach i północną ścianę zostały odzyskane z innych domów na tej działce, które nadawały się już tylko do rozbiórki.

Od architektów:

Wioska Trallong leży w walijskim paśmie górskim o nazwie Brecon Beacons. Sama działka ma ułożenie południowe i oferuje piękne widoki na najwyższy szczyt tych gór, Pen Y Fan. Bogata kultura lokalna była inspiracją do stworzenia nowoczesnego „długiego domu”, który będzie zbudowany zgodnie z ułożeniem terenu i zakotwiczy na zboczu wzgórza, współgrając idealnie z okolicą. Ty Pen został wymyślony przez naszych klientów, Gavina i Vinę Hogg, w 2005 roku. Para zaangażowana jest w ochronę środowiska i marzyła o tym, by stworzyć unikatowy budynek przyjazny dla środowiska, który będzie mocno nawiązywał do walijskich tradycji budowlanych. Wybrali do tego zadania młody zespół studia Feilden Fowles, a obopólne zaufanie i dobra wola pozwoliły zaprojektować w pełni ekologiczny, wyjątkowy budynek, który pomimo swej niewielkiej powierzchni ma duże ambicje.

Spędziliśmy dwa lata na przygotowaniach do tego projektu, odwiedzając miejsce i tworząc modele i prototypy. Ten czas został wykorzystany na przygotowanie materiałów, badania i stworzenie samego projektu budynku, który miał być współczesną adaptacją walijskiej architektury. Typologia długiego domu została wzmocniona przez topografię działki oraz inne aspekty tej nieruchomości.

Współczesne techniki budowlane pozwolił stworzyć w pełni nowoczesny budynek o doskonałych właściwościach, który jest odpowiedzią na jego otoczenie. Na każdym etapie projekt brał pod uwagę środowisko naturalne, a założenia związane z pasywnymi budynkami solarnymi były stosowane w maksymalnym stopniu. Strategia ta opierała się na wykorzystywaniu każdego naturalnego źródła energii i uzupełnianiu tych zasobów rozwiązaniami aktywnymi.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Feilden Fowles



Zdjęcia: David Grandorge, Fergus Feilden, Edmund Fowles





Tekst: nowoczesna STODOŁA





 
więcej