Nowoczesna stodoła

U-House to projekt, który rozpoczęty został w 2009 r. i powstawał znacznie wolniej, niż początkowo zakładano
, zajmując w sumie ponad 6 lat. Była to szczególna „podróż” architektoniczna, która wymagała 17 wizyt na miejscu, pokonania blisko 12 tysięcy kilometrów, 8 spotkań w miejscowym ratuszu i znacznie większej liczby spotkań z klientem. Wymieniono blisko 2 tysiące maili i spędzono niezliczone godziny na rozmowach telefonicznych, aby uzyskać ostatecznie zamierzony efekt końcowy, unikając zbyt dużej liczby niepożądanych modyfikacji.

Po długich debatach powstał w końcu projekt, który na pierwszy rzut oka wydaje się być tylko 4 domami połączonymi w całość. Strategia opierała się na połączeniu początkowo niezależnych modułów funkcjonalnych, przy odpowiednim wykorzystaniu całej działki. Poetyczna metafora projektu opiera się na założeniu, że lepsze dwie pary oczu, niż jedna. Ciemna strona zewnętrzna stanowi kontrast dla białych i jasnych wnętrz.

Cały projekt to kwestia ilości, która staje się jakością, a założeniem architektonicznym było złamanie zasad, by ostatecznie powstało coś oryginalnego i w pełni funkcjonalnego.

W skrócie – architektom udało się stworzyć małą wioskę na brzegu rzeki Ason.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Estudio MAPAA



Zdjęcia: Ira Lombardia



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

architekci

komentarze

Agata Gmerek:
Genialne
Katarzyna Olech:
Codziennie z rana, południa i wieczora poprawiacie mi humor :-)
Dariusz Krzysztof Kozlowski:
Idealnie komponuje sie z otoczeniem ,cudnie👍
ArchOmega: ponadczasowe projekty wnętrz:
Podoba mi się ten minimalizm.
zobacz ten wpis na FB

architekci

komentarze

Agata Gmerek:
Genialne
Katarzyna Olech:
Codziennie z rana, południa i wieczora poprawiacie mi humor :-)
Dariusz Krzysztof Kozlowski:
Idealnie komponuje sie z otoczeniem ,cudnie👍
ArchOmega: ponadczasowe projekty wnętrz:
Podoba mi się ten minimalizm.
zobacz ten wpis na FB