Upper East Side Residence

Na szczycie nowojorskiego, ceglastego budynku w stylu Art Deco kryje się niezwykła rezydencja – Upper East Side Residence.

Budynek pochodzi z lat 30-tych ubiegłego wieku, ale na jego najwyższych poziomach – dzięki niezwykłym pomysłom projektanta Toma Kundiga oraz architekta Jamiego Slagela – powstała rezydencja, która składa się z dwóch penthousów. Całość obejmuje 325 m2 powierzchni wewnętrznej, która rozciąga się na dwa poziomy oraz wewnętrzną antresolę. Do tej powierzchni dochodzi jeszcze ponad 230 m2 kwadratowych przestrzeni zewnętrznych tarasów urządzonych na dachu budynku.

Nowy projekt przekształcił byłą wieżę wodną oraz dawne apartamenty w funkcjonalną i niezwykle wygodną przestrzeń do życia dla młodej rodziny. To wyjątkowa, miejska rezydencja, która łączy przestrzenie wewnętrzne z typowo miejskimi przestrzeniami zewnętrznymi.

Krytycznym punktem tego projektu było znalezienie sposobu na odnowienie i zrównoważenie oryginalnych materiałów, które były przesłaniane przez dziesięciolecia różnego rodzaju prac budowlanych prowadzonych w tym obiekcie. Twórcy projektu chcieli, by oryginalne materiały budowlane stworzyły piękną całość z nowoczesnymi detalami oraz bardziej współczesnymi materiałami, które swą estetyką pasują do zabytkowych murów i charakteru budynku.

W centralnej części projektu znalazła się trzypoziomowa, stalowa klatka schodowa, która wspiera się na oryginalnej, ceglastej ścianie. Te schody łączą nie tylko trzy poziomy rezydencji, ale służą także jako wielopoziomowa biblioteka.

Na głównym poziomie dawnej wieży ciśnień powstała otwarta kuchnia, kominek oraz pokój rodzinny, który został zaprojektowany w taki sposób, by pasował zarówno do organizacji prywatnych, jak i formalnych spotkań. Ta bardziej publiczna część domu łączy się z zewnętrznym ogrodem poprzez okno w stalowej ramie, wysokie na ponad 5 m i działające jak tzw. drzwi holenderskie. Drzwi działają w trzech trybach – może otwierać się tylko część drzwiowa, można otworzyć tylko część górną nad nimi, a trzecia możliwość to otwarcie całości.

Lokalizacja: Nowy Jork, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne