Nowoczesna stodoła

Dziedziniec jest sercem budynku, które chronią nowe skrzydła winiarni tworząc kształt litery „U” od zachodu, a kotwicząc się od wschodu na istniejącej wcześniej szopie farmerskiej. Taka aranżacja budynków jest osłoną dla wiatru podczas codziennych czynności, zapewniając też osłonięte, spokojne miejsce odwiedzającym, którzy wchodzą tędy do pomieszczenia degustacyjnego.
Projekt o nazwie „COR Cellars” zlokalizowany jest przy drodze Old Highway 8, tuż przy osadzie Lyle w stanie Waszyngton i znajduje się w samym sercu rezerwatu przyrody Columbia River Gorge. Ta lokalizacja zapewnia piękne widoki – od wschodu i zachodu znajdują się skaliste zbocza typowe dla kanionu rzeki, a od południa można dostrzec rzekę i Mount Hood. Projekt obejmował powiększenie winiarni istniejącej tu od 2004 roku.
 
Rzeka Kolumbia wije się przez kanion i to ona definiuje to miejsce. Architekci odpowiedzieli zarówno na wymagania właściciela, jak i na otoczenie winiarni, tworząc dziedziniec, który stanowi centrum projektu i organizuje całe miejsce, chroniąc pracowników i odwiedzających przed niejednokrotnie trudnymi warunkami pogodowymi. Ściany zewnętrzne od strony dziedzińca mają przedłużone zadaszenie, dzięki czemu dają dodatkową osłonę i kierują odwiedzających wprost do nowego pomieszczenia degustacyjnego. Budynek zakotwicza w zboczu od północy i otwiera się na krajobrazy i rozległe widoki od południa. Od strony wschodniej dziedziniec uzupełnia istniejąca tu wcześniej metalowa szopa, którą przerobiono tworząc w tym miejscu nową rozlewnię COR Cellars. 
 
Goście winiarni wchodzą na dziedziniec między starą szopą a nową konstrukcją, w tym samym miejscu, gdzie znajdowało się stare wejście. Duże, przeszklone, składane drzwi łączą dziedziniec z pomieszczeniem degustacyjnym, tworząc bezpośrednie połączenie między przestrzenią zewnętrzną i wewnętrzną. Architekci starannie zaplanowali ścieżkę komunikacyjną budynku, która skupia się na kluczowych widokach pozwalając gościom spoglądać na znajdującą się poniżej winnicę. Nad barem w pokoju degustacyjnym umieszczono świetliki, które oświetlają najważniejsze miejsce w tym pomieszczeniu. Centrum wyznacza duży, murowany kominek, który tworzy ciepłą atmosferę w całym wnętrzu. Na dachu urządzono dodatkowy taras, który pozwala uzyskać wyjątkową perspektywę na całą okolicę.
 
Paleta materiałów zastosowanych na zewnątrz jest prosta, ale wytworna. Proste detale i ciemne, ziemiste kolory sprawiają, że budynek doskonale pasuje do swej lokalizacji, nie konkurując z otaczającą go przyrodą i widokami. Materiały wewnątrz są równie proste, ale jaśniejsze, odbijając naturalne światło tworzą ciepłą atmosferę, która zachęca do degustacji i spędzania tu czasu. Część pomieszczenia degustacyjnego została urządzona jak domowy salon, zachęcając gości do relaksu i upajania się nie tylko winem, ale też zachwycającymi widokami.

Lokalizacja: Lyle, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej