Nowoczesna stodoła

Wioska Chuan leży w pobliżu miasta Shanchuan w Chinach na wysokości około 220 metrów. Otoczona jest górami, które w środkowej części swej podstawy tworzą nieckę. Przez wioskę biegnie górski strumień, dzięki któremu woda, obecna tu od wieków, stworzyła dookoła żyzne pola, cenione przez tutejszych rolników. Wieś zlokalizowana jest wzdłuż wijącego się tu strumienia i z drugiej strony zamyka ją bambusowy las. 
Ograniczenia i pomysły
W tym miejscu miał powstać Dom Pamięci Miasta Shanchuan, a odpowiedzialni za ten projekt zadali sobie trzy pytania: po pierwsze, jak odpowiednio wykorzystać dostępne im zasoby; po drugie, jak zintegrować nowy budynek ze scenerią, która obejmuje góry i wodę; i po trzecie, jak wprowadzić cechy charakterystyczne wioski w nowy projekt.
Aby sobie wzajemnie nie przeszkadzać, strony budynku znajdujące się blisko domów mieszkalnych mają ograniczoną liczbę okien, a duże okna zaprojektowano wyłącznie od strony ulicy na wysokości ponad 1,3 m nad ziemią. Dzięki temu osobom w środku nie będzie tak dotkliwie przeszkadzać hałas z ulicy, ale mogą oni wciąż docenić scenerię rozciągającą się nieopodal.
Instytucje, które odpowiedzialne były za projekt i budowę, The Design Institute of Landscape i Architecture China Academy of Art, zaprosiły do współpracy najlepszych, lokalnych rzemieślników, aby przedstawili swoje pomysły. Zebrano lokalne materiały oraz czerwoną cegłę, która pozostała mieszkańcom po budowie domów. Ściany od zewnętrz pokryto częściowo zgodnie z miejscową techniką, wykorzystując żółte błoto, a drzwi i okna zostały wykonane przez miejscowych stolarzy. Ze względu na wykorzystanie lokalnych materiałów, budynek wydaje się być naturalny i prosty oraz dobrze pasuje do swego otoczenia.

Projekt wnętrza
Przestrzeń wewnętrzna jest prosta i równie naturalna jak cały budynek od zewnątrz. Ściany są takie same wewnątrz i na zewnątrz, a podłoga to polerowany cement. Dach odsłania swą piękną, drewnianą konstrukcję, a co drugi filar wstawiono okno dachowe, co wprowadza do wnętrza sporo naturalnego światła i odpowiednio do punktu patrzenia, odsłania szczyty otaczających wioskę gór. Wnętrze łączy przyrodę, tradycyjne techniki oraz nowoczesny styl życia.

Wyzwania
Architekci pracowali na miejscu pomagając rzemieślnikom w dopracowaniu detali i ich estetyki oraz w zachowaniu odpowiednich proporcji i rozmiarów. Prace przebiegały bez większych komplikacji, ponieważ wszyscy pracujący świetnie znali się na swej profesji i wykorzystywanych materiałach. Dzięki temu cały projekt udało się ukończyć w zaledwie trzy miesiące.  

Lokalizacja: Wioska Chuan, Chiny
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

The Design Institute of Landscape Architecture China Academy of Art

zdjęcia

Aoguan Performance of Architecture

architekci

The Design Institute of Landscape Architecture China Academy of Art

zdjęcia

Aoguan Performance of Architecture

komentarze

zobacz ten wpis na FB