Nowoczesna stodoła

Ten budynek jest odpowiedzią na potrzebę stworzenia odpowiedniej miejskiej infrastruktury. Kształt projektu wynikał z chęci przyciągnięcia do wnętrza mieszkańców i zaproszenia ich do tego, by wchodzili do środka. Sposób przejścia między przestrzenią zewnętrzną i wewnętrzną tworzy delikatną granicę między budynkiem a jego otoczeniem i staje się rzeczywistym miejscem spotkań. 
Ściany głównej elewacji schodzą się do wewnątrz budynku, tworząc spory zewnętrzny hall wejściowy. Przezroczyste ściany zapewniają widoki nie tylko na miejskie otoczenie, ale też na pobliskie wiejskie krajobrazy.
Prosty kształt konstrukcji oraz wykorzystanie lokalnego kamienia i dachówki sprawiają, że cały budynek idealnie wtapia się w swoje miejskie środowisko.
Na głównej elewacji wykorzystano trzy różne rozmiary granitu, aby projekt miał bardziej współczesny charakter. Kamienie mają rozmiar od 0,3 do 1 m długości i od 0,03 do 0,07 m wysokości. Zastosowanie różnych wymiarów to nowoczesne spojrzenie na używany od dawna materiał.

Lokalizacja: Le Minihic-sur-Rance, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

zdjęcia

Jeremias Gonzalez

architekci

zdjęcia

Jeremias Gonzalez

komentarze

zobacz ten wpis na FB