Nowoczesna stodoła

Unikatowa inwestycja Wadden Sea, leżąca w strefie przypływów, to niezwykły efekt współpracy człowieka z przyrodą.
Od wieków ludzie z południowo-zachodniej Jutlandii w Danii próbowali osiedlać się na skraju sporych terenów podmokłych na sztucznych wyspach, które sami tworzyli, by uchronić się przed zwiększającym się poziomem wody. Wikingowie z uporem stawiali tu swoje farmy i wioski, budowane z drewna i wykończone dachem z trzciny. To właśnie tu powstało jedno z najstarszych miast Skandynawii i pierwsze miasto handlowe regionu – Rime.
Ośrodek Wadden Sea to przedłużenie istniejącego tu wcześniej, kanciastego budynku wystawowego, który powstał w 1995 roku. Nowy element został zaprojektowany tak, by obejmował on starszą konstrukcję, tworząc wrażenie całości. Czteroskrzydłowa typologia farmy nawiązuje do dawnych budynków tego regionu.
 
Rzemiosło tradycyjne i regionalne
 
Już od czasów Wikingów w regionie tym wykorzystywano trzcinę wodną do przykrywania dachów budynków i taki zwyczaj stosowany jest również dzisiaj. Patrząc z daleka na budynek Centrum, widzimy właśnie dużą powierzchnię przykrytego trzciną dachu, który wydaje się być wyspą unoszącą się w tym krajobrazie. Miękka trzcina jest starannie przycinana i przetwarzana tak, by tworzyła zadaszenia, miejsca osłonięte i przejścia między powierzchniami pionowymi i ukośnymi.
Połączenie wystawy i architektury  
Wystawa przedstawia życie w rejonie Wadden Sea, w tym cykle migracji ptaków, które przedstawione są w siedmiu różnych pomieszczeniach i zestawieniach tematycznych. Wystawę kształtują różne przestrzenie, wpadające do środka światło dzienne oraz połączenie z przestrzenią zewnętrzną. Ta gra światła i przestrzeni została starannie dopracowana przez architektów z osobami planującymi wystawę.
W Centrum znajduje się także teren edukacyjny, który ma dwie duże „klasy” oraz przestrzenie zewnętrzne do przechowywania różnych rzeczy. Miejsce to zostało zorganizowane tak, by można było połączyć pracę edukacyjną z działaniami prowadzonymi na zewnątrz. Dwa zadaszenia zapewniają schronienie uczniom i pozwalają im odpocząć na świeżym powietrzu.
Istniejący tu wcześniej budynek z cegły został obity drewnianymi listwami, a miejscami wstawiono nowe, dębowe okna, które wzmacniają wizualną spójność starego i nowego budynku. W ten sposób stary budynek został nie tylko powiększony, ale też przebudowany.
 
Powierzchnie zewnętrzne
 
W związku z zastosowaniem dużej ilości powierzchni z trzciny, nad projektem pracowali eksperci zarówno z Danii, jak i z Holandii. Wspólnie opracowali oni wiele rozwiązań, które wymagane były m.in. na sporych okapach dachu. Szczególną uwagę zwrócono też na zwiększenie odporności budynku na wypadek pożaru, co miało spore znaczenie w ośrodku, w którym powierzchnia przykryta trzciną wynosi 2600 m2.

Lokalizacja: Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

zdjęcia

komentarze

zobacz ten wpis na FB