Nowoczesna stodoła

W naszym podejściu do projektu Weinblick skupiliśmy uwagę na tematach związanych z degustacją i przechowywaniem wina.
Wcześniej prosta i klasyczna architektura budynku stojącego na skraju ogrodu, została radykalnie zmieniona. Dzięki temu powstało idealne miejsce – schody – gdzie można usiąść i degustować wino, relaksując się i patrząc na rosnące w pobliżu winorośla. To właśnie ten zamysł architektoniczny zapewnił całemu projektowi nazwę „Weinblick”, czyli wino i widok. Zewnętrzna forma schodów ma swą kontynuację we wnętrzu budynku – na klatce schodowej i w piwnicy w postaci półek. Schodząc do piwnicy, goście trafiają na podświetlony mostek do prezentacji.
Glina lessowa, która jest typowa dla tego regionu, pozostaje odsłonięta , dzięki czemu w piwnicy można dosłownie zajrzeć  w głąb ziemi, czyli tam, gdzie znajdują się głęboko zakorzenione winorośla. W celach prezentacyjnych wina stworzono otoczenie, które jest eleganckie, ale nie jest „wyniosłe”. Architekci chcieli podkreśli charakter wytwórczy winnicy, skupiając się także w tym przypadku na materiałach „przyziemnych”. Znajdziemy tu więc metal, cement i tutejszą sosnę.
W projekcie udało się maksymalnie wykorzystać powierzchnię 70 m2, a budynek został już docenione przez branże, zdobywając m.in. nagrodę  AIT - AWARD 2016.

Lokalizacja: Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej