Nowoczesna stodoła

Ten całoroczny dom znajduje się w górach ponad wioską Al w Norwegii, w rejonie, który w zimie przecinają liczne szlaki narciarskie,
a w lecie szlaki do pieszych wędrówek. Jest świetnie dopasowany do potrzeb 5-osobowej rodziny i może przekształcać się wraz z nią także w przyszłości. Szczególną ambicją tego projektu było dopasowanie go do istniejącej topografii i krajobrazu, przy jednoczesnym wykorzystaniu największych zalet tego miejsca.

Prostota i powściągliwość - to główne cechy tego budynku widoczne w jego formie, projekcie i wykorzystanych materiałach. Budynek składa się z dwóch części połączonych w kształcie litery V, a w miejscu skrzyżowania powstała przeszklona ściana od strony południowej. Główna część zawiera wejście oraz strefy jadalni, kuchni i strefę dzienną. Druga to łazienka, trzy sypialnie i dodatkowe pomieszczenie na samym końcu – wszystko na różnych poziomach dopasowanych do opadającego terenu. Od strony zewnętrznej całość obita jest wstępnie patynowanym drewnem sosny, które staje się jednostajną „skórą” tego budynku, doskonale dopasowując się do otoczenia.

Wnętrze jest proste, ale doskonałej jakości: ściany, sufity oraz nieruchome meble wykończono prostą sklejką, a kominek i lada kuchenna wykonane są z zespolonego betonu. Ogromne przeszklenia od podłogi po sufit zapewniają sporo światła dziennego oraz piękne widoki na zewnątrz.   W domu stworzono też wygodną i pełną ciepła „niszę”, która jest idealnym miejscem do relaksu i przemyśleń. Do każdej sypialni wchodzi się przez przesuwne drzwi umieszczone w wąskim korytarzu opadającym wraz z terenem, który kończy się przeszkloną ścianą.

Dom nie narzuca się swemu otoczeniu, tworząc małe strefy mikroklimatyczne, które otwarte są na światło słoneczne i zachęcają do wyjścia na zewnątrz. Forma budynku to współczesna interpretacja miejscowych i narodowych tradycji budowlanych, a wykorzystane materiały pasują do okolicznych lasów i wzgórz.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Reiulf Ramstad Arkitekter

Foto: SorenHarder Nielsen, RRA

Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej

komentarze

Paweł Kuliński:
I nic więcej nie potrzeba 😉
Dagna Karkowska:
Coś Tu chyba nie tak z perspektywa wnętrza ;)
Jadwiga Skrypczuk:
OMG !!!Zabierz mnie do takiej stodoły!!!
Łukasz Ratyński:
Robert Ratyński
Łukasz Ratyński:
Katarzyna Ratyńska
Janusz Foks:
Krstian Foks
Marlena Kościółek:
😍😍😍😍😍
Piotr Mazurkiewicz:
Love it
Katarzyna Ratyńska:
Piękny 😜
Salon Meblowy Gama:
Super :)
Hubert Skowron:
Fajna chata
Renata Pietrzyk:
Idealne lokum!👍🏻👌🏻
Katarzyna Warzecha:
Genialne 😍 😍 😍
Monika Marszał:
To fajne jest
Kasia Pasia:
Czy mnie się zdaje czy coś z perspektywą jest? Ale i tak <3
Agnieszka Cz:
Jacek
Krzysztof Olędzki:
Co w tym nowoczesnego?
Anna Podolska:
Super klimat
Wiktoria Wojcik:
To jest niezle
Koni New:
Cos tu poszlo nie tak... bidynek w lewo a wnetrze w prawo???? ;)
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Paweł Kuliński:
I nic więcej nie potrzeba 😉
Dagna Karkowska:
Coś Tu chyba nie tak z perspektywa wnętrza ;)
Jadwiga Skrypczuk:
OMG !!!Zabierz mnie do takiej stodoły!!!
Łukasz Ratyński:
Robert Ratyński
Łukasz Ratyński:
Katarzyna Ratyńska
Janusz Foks:
Krstian Foks
Marlena Kościółek:
😍😍😍😍😍
Piotr Mazurkiewicz:
Love it
Katarzyna Ratyńska:
Piękny 😜
Salon Meblowy Gama:
Super :)
Hubert Skowron:
Fajna chata
Renata Pietrzyk:
Idealne lokum!👍🏻👌🏻
Katarzyna Warzecha:
Genialne 😍 😍 😍
Monika Marszał:
To fajne jest
Kasia Pasia:
Czy mnie się zdaje czy coś z perspektywą jest? Ale i tak <3
Agnieszka Cz:
Jacek
Krzysztof Olędzki:
Co w tym nowoczesnego?
Anna Podolska:
Super klimat
Wiktoria Wojcik:
To jest niezle
Koni New:
Cos tu poszlo nie tak... bidynek w lewo a wnetrze w prawo???? ;)
zobacz ten wpis na FB