V-Plan House

Z zewnątrz wyróżniają go oryginalny kształt, czarna elewacja i spiczaste, dwuspadowe dachy w tym samym kolorze. Wewnątrz jednak trafiamy na przytulne pomieszczenia zalane naturalnym światłem.

Nowoczesna STODOŁA o nazwie „V-Plan” znajduje się w górskim miasteczku w Aspen w Kolorado i stoi na działce o dziwnym kształcie. To właśnie ten fakt sprawił, że architekci zdecydowali się na dwa elementy w kształcie litery „V”. Działka otwiera się na pole golfowe, ale ma kształt klina, więc po obu stronach ma sąsiadów. Właściciele to para emerytów, która lubi spędzać czas na zewnątrz i właśnie dlatego oboje chcieli mieć dom, który maksymalnie wykorzysta piękną scenerię działki, zapewniając im jednocześnie odpowiedni poziom prywatności.
– „Właściciele mają ponad 80 lat i chcieli mieć nowoczesny, jasny i przestronny dom, w którym zmieści się ich kolekcja sztuki i osobiste meble. Nowoczesna STODOŁA miała też pasować do ich stylu życia” – wyjaśniają przedstawiciele firmy Studio B. – „Często odbywają się u nich spotkania rodzinne, na które zjeżdżają się dzieci wraz z wnukami.”

Zespół architektów postanowił umieścić na działce dwa elementy z dwuspadowym dachem, które razem tworzą literę „V”. To był najlepszy sposób na wykorzystanie nietypowego kształtu działki. Jedno ze skrzydeł jest jednopiętrowe i mieszczą się w niej przestrzenie wspólne, ale drugie skrzydło ma dwa poziomy i tam urządzono sypialnie. Pomiędzy skrzydłami ustawiono niski łącznik, w którym znalazł się przedpokój i pokój rodzinny.

Nowoczesna STODOŁA z zewnątrz jest ciemna, tworząc kontrast ze swym naturalnym otoczeniem. Elewacja to barwione na czarno drewno cedrowe, które zostało wyszczotkowane, by uzyskało pożądaną teksturę, którą podkreślają przesuwające się po ścianie promienie słoneczne. Dachy przykryto czarną, matową blachą. Okna, świetliki i przeszklenia zostały starannie zaplanowane, by nie zaburzały poczucia prywatności, ale jednocześnie otwierały dom na światło i piękne widoki. 
– „Od strony sąsiadów ograniczyliśmy okna, ale duże powierzchnie przeszklone w ścianach szczytowych maksymalizują widoki i zalewają dom naturalnym światłem” – mówią architekci.

Wnętrze ma w sumie ponad 400 m2 i nie brakuje w nim przestronności oraz wysokich pomieszczeń. Przestrzenie wspólne oraz sypialnia główna znajdują się na parterze, dzięki czemu klienci nie będą musieli chodzić po schodach. Na piętrze urządzono natomiast dwa apartamenty dla gości oraz pokój rekreacyjny. Architekci zdecydowali się na „spokojne”, naturalne materiały, by wprowadzić do wnętrza atmosferę spokoju i przytulności. W ten sposób skierowano tez uwagę na kolekcję sztuki i prywatne rzeczy właścicieli.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne