Vacation House in Henne

Dom znajduje się na wydmach na zachodnim wybrzeżu Danii nad Morzem Północnym. Nie ma tam żadnej roślinności, poza trawami. Klimat uznawany jest za surowy i trzeba przyzwyczaić się do silnego, prawie ciągłego wiatru, wiejącego od zachodu

Dom zwrócony jest na południe, aby łatwiej można było złapać światło i słońce, siedząc przy tym w zacisznym miejscu.
Nieregularny kształt domu wynika z optymalizacji przestrzeni i otwarcia na widoki na morze. Zwrócono też uwagę na to, by dom nie przesłonił widoku tym, którzy znajdują się za nim.

Dom ma różne poziomy, co jest związane z nierównością samej działki.
Balkon od strony zachodniej i od morza łagodzi nagłe nachylenie terenu.

Budynek obity jest z zewnątrz pomalowaną na czarno sosną, co nawiązuje do starej duńskiej tradycji i pomaga mu dopasować się do otoczenia.

Lokalizacja: Henne, Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne