Verde House by Atelier Bertiga

Wielopoziomowość indonezyjskiej Verde House

Położony w Bintaro South Tangerang Verde House wydaje się architektoniczną anomalią w porównaniu z otoczeniem. Wszystko to za sprawą wybranego koloru, którego użyto jako czynnika wyróżniającego.

Wykorzystanie przestrzeni Verde House

Verde House o powierzchni 135m2 znajduje się w gęsto zaludnionej dzielnicy mieszkalnej. Dlatego szczególną uwagę zwraca się na zagospodarowanie przestrzeni w domu, aby czuć się w jego wnętrzu komfortowo. Główną koncepcją nowoczesnej STODOŁY jest wielopoziomowość. Koncepcja powstała w celu optymalizacji remontowanych budynków wykorzystujących odpady ze starych budynków. Dzięki temu wykorzystano odpady jako składowisko pod drugą bryłę budynku (tył budynku). Takie zabiegi ograniczyły odpady powstałe w procesie budowy.

Tworząc dwupoziomowy poziom w budynku mieszkalnym, wykorzystanie przestrzeni stało się bardziej efektywne i może manipulować wyglądem budynku. Verde House ma 4 różne poziomy pięter, ale tylko 2 piętra są widoczne z poziomu elewacji. Dzięki temu dom dopasowuje się również do wysokości innych domów. Bryłę budynku podzielono na dwie części poprzez wyróżnione poziomy, które zostały oddzielone wewnętrznym dziedzińcem jako otwartą przestrzenią. Wewnętrzny dziedziniec, oprócz uczynienia z niego zielonej strefy, czyli ogrodu, stanowi również centrum budynku. Pełni on funkcję wspomagania cyrkulacji powietrza, łącznika między przestrzeniami i interakcji między użytkownikami budynku.

Technikalia nowoczesnej STODOŁY

Wykorzystanie centralnej części Verde House zasadniczo wspomaga obieg powietrza w budynku. W związku z tym cyrkulacja powietrza w budynku nie jest odczuwalna, a także przyspiesza wypływ gorącego powietrza z każdego pomieszczenia. Obszary te mogą również funkcjonować jako przestrzeń socjalną ze względu na podział poziomu. Sprawia to, że interakcja każdego piętra jest bliższa ze względu na każdą wysokość między bryłą budynku z jednej i drugiej strony. Co więcej, usytuowanie otwartej przestrzeni w centrum budynku może również pełnić funkcję naturalnego oświetlenia, dzięki czemu budynek może redukować niepotrzebną energię elektryczną od rana do południa.

Aranżacja przestrzeni wewnątrz domu podzielona jest na trzy strefy poziomo. Część usługową od frontu domu, wewnętrzny dziedziniec pośrodku domu, część prywatną z tyłu domu oraz piętro.

W doborze koloru dla Verde House zastosowano koncepcję potrójnego tonu, w której dominuje szary odcień z cementowej ekspozycji. Podczas gdy elewacja wykorzystuje głównie czerń i zieleń. Wybór szarego koloru na ścianach ma na celu nadanie budynkowi bardziej męskiego charakteru z kolorem i fakturą betonu licowego. Dodatkowo wybór koloru zielonego w budynku stosowany jest również jako kolor podstawowy na elewacji, dzięki czemu bryła bardziej wyróżnia się na tle otaczających budynków.

Lokalizacja: Bintaro South Tangerang, Indonezja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne