VH6 House

Architekci firmy Idee architects mieli zaprojektować narożną willę na wietnamskim osiedlu pracowniczym, na którym cała seria mieszkań została ukończona i sprzedana wiele lat temu. Wiele z tych budynków od dawna stoi pustych i niszczeje wraz z upływem czasu, ale teraz postępujący proces urbanizacji sprawia, że ludzie zaczynają szukać nowych mieszkań i domów. 

Nowa willa ma powierzchnię 350 m2 i zapewnia swym mieszkańcom widok na wciąż jeszcze puste pola i ciągnące się daleko łąki. Właściciele chcieli mieć dom dla rodziny z dwójką dzieci, która prowadzi nowoczesny styl życia. Zależało im na tym, by architekci wykorzystali lokalizację budynku, zapewniając właścicielom piękne widoki na zieloną okolicę i jednocześnie ochronili wnętrza przed wysoką temperaturą, którą zwykle powoduje tu bezpośrednie światło słoneczne wpadające od zachodu. Dom miał być też odpowiednio bezpieczny, ponieważ okolica wciąż jest jeszcze raczej opustoszała.
Projekt jest prosty i nowoczesny, ale mimo wszystko zachowuje harmonię z całą architekturą, która go otacza. Wokół parteru zaprojektowano jednospadowy dach, który chroni wnętrze przed słońcem. Nad dachem znajduje się duży balkon, na którym można spokojnie usiąść, by cieszyć się porannym słońcem.  
Cały front willi został zaprojektowany jako elastyczny system osłon przeciwsłonecznych „brise-soleil”, który można dowolnie otwierać i zamykać, dostosowując go do potrzeb związanych z oświetleniem i bezpieczeństwem. Zależnie od pogody i potrzeby prywatności, dom może się odpowiednio zmieniać.
Na pierwszym piętrze znajduje się duży salon z kuchnią i jadalnią. Sypialnia główna jest zorganizowana w sposób elastyczny i można ją szeroko otworzyć na korytarz, ciesząc się widokiem ciągnących się z tej strony łąk. Miejsce to łączy się z pierwszym poziomem, dzięki podwójnej wysokości przestrzeni.
W podobny sposób zorganizowana została sypialnia dzieci na trzecim piętrze, łącząc się z pokojem zabaw, ulokowanym w przestrzeni poddasza. Miejsca te oddzielone są szafą, której drzwi można szeroko otworzyć, łącząc przestrzeń zabawy z przestrzenią do spania. W tej części domu dach jest przeszklony, dzięki czemu miejsce do zabawy w ciągu dnia jest doskonale oświetlone. 

Lokalizacja: Wietnam
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne