Nowoczesna stodoła

Firma Hofman Dujardin Architects stworzyła dużą willę, która znajduje się w rejonie Geldrop w Holandii.

Nie jest to jednak zwyczajny dom. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że patrzymy na prosty blok ze spadzistym dachem, w rzeczywistości mamy do czynienia ze złożonym planem różnych przestrzeni, które z powodzeniem pełnią funkcje nowoczesnego domostwa.


Budynek ulokowany jest w części tylnej dużej, płaskiej działki. Obydwa poziomy to duże, kanciaste, ciemne bloki, których ściany zostały wypełnione ogromnymi, szklanymi panelami, co sprawia, że mają czystą formę i wygląd. W części ukrytej pod ziemią budynek jest już inny. Z przodu domu biegnące równolegle do drogi schody betonowe prowadzą do patio i wejścia do przeszklonego pokoju dla całej rodziny. Po każdej ze stron znalazły się sypialnie, a w części tylnej domu znalazł się długi, pochyły podjazd, prowadzący do ogrodu.


Willa Geldrop to dom stworzony dla biznesmana i jego rodziny. Sypialnie i łazienki są ukryte w części pod ziemią. Salon, jadalnia i kuchnia znajdują się na parterze, a na piętrze, które ze względu na skosy ma nieco mniej otwarty charakter, ulokowano gabinet. Ta przestrzeń jest oświetlona mniej bezpośrednio i jest czymś w rodzaju antresoli. Dzięki temu dom wydaje się być raczej przestronny, niż duży.


Ten budynek to jednak coś więcej, niż tylko dom. W wyniku różnych, ale komplementarnych założeń klienta i architekta, opiera się on na wielopoziomowej analizie. Główna oś budynku biegnie wzdłuż betonowego „rowu”, który dodaje przestronności całemu projektowi. Projekt może być uznawany za współczesną interpretację symetrycznego planu, który rozsławili znani architekci włoskiego renesansu, tacy jak Palladio. To pozwala na pokazanie samej kwintesencji tego projektu. Kanałowe rozcięcie pośrodku budynku oraz ułożenie pomieszczeń w kierunku ogrodu w części tylnej podkreślają znaczenie światła i jakości tworzonej przestrzeni – robiąc imponujące wrażenie.


Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook






Tekst: nowoczesna STODOŁA







więcej