Villa H in W

Najbardziej wartościowy aspekt krajobrazowy tego rejonu to naturalnie rozłożone grupy drzew, przewijające się wśród rozległych, łagodnych wzgórz.

Połączenie nisko rosnącej roślinności, głównie traw i krzewów, ze skupiskami wysokich drzew tworzy krajobraz z typowymi dla tej okolicy Belgii widokami. Z czasem zabudowania rolnicze zaczęły tworzyć tu naturalną harmonię z otoczeniem, stając się jego kluczową cechą charakterystyczną. Potrzebna była dogłębna analiza istniejącego krajobrazu, typologii oraz sytuacji w tym konkretnym miejscu, aby stworzyć projekt, który będzie spójny i jednocześnie interesujący.

Projekt nowego budynku został stworzony na kilku skalach, w oparciu o typowe cechy tutejszego krajobrazu i istniejących tu wcześniej zabudowań. „Miejsce do życia” powstało zarówno w kontekście krajobrazu, jak i samego domu. Istniejące wcześniej podwórze otrzymało nową interpretację i funkcje. Stworzono miejsce, w którym można wygodnie mieszkać i pracować, nadając mu jednocześnie zdecydowanie bardziej nowoczesny charakter.

Istniejące tu wcześniej budynki nabrały nowego kontekstu, który jednak wyraźnie nawiązuje do ich pierwotnej typologii.
 

Lokalizacja: Belgia

Tekst: nowoczesna STODOŁA

 

 
Czytaj więcej

Zobacz podobne