Villa Hedberg

Villa Hedberg znajduje się między piaszczystą plażą a gęstymi sosnami

Villa Hedberg to odpowiedź pracowni Marge arkitekter, na zlecenie zaprojektowania domu wakacyjnego dla czteroosobowej rodziny w urokliwym miejscu, na styku plaży i lasu sosnowego.

Działka zlokalizowana tuż przy wydmach i dojrzałych sosnach stawiała duże wysokie wymagania techniczne. System korzeniowy drzew, który naturalnie pełni tutaj ochrony przed erozja plaży, narzucał działania zapobiegawcze.

Działka jest wolnostojącą częścią większej posiadłości, która od pokoleń należy do tej samej rodziny. Nowy dom znajduje się blisko sąsiednich domów, a nieruchomość graniczy od wschodu z popularną plażą. Projekt musiał być zatem na tyle subtelny aby nie naruszać naturalnego krajobrazu.

Pracownia zdecydowała się podzielić dom zgodnie z życzeniami Inwestora, na trzy bryły, każdy z inną funkcją. Charakterystyczny dach willi to jedyny element budowlany widoczny z przylegającej plaży. Mocny kształt powtarza się nawet w mniejszych budynkach i staje się elementem jednoczącym, który wizualnie łączy je ze sobą.

Główny budynek zorganizowano wokół socjalnego poziomu wejściowego z kominkiem, kuchnią, salonem i kącikiem do pracy. Dzięki dużym, przesuwanym sekcjom okien z drewna tekowego można z bliska śledzić zmiany pór roku. Elewacje obłożono wstępnie impregnowaną sosną – części stałe w tradycyjnej boazerii, żaluzje przesuwne w bardziej swobodnym wariancie.

Wymiary dokładnie przestudiowano, aby części przesuwne ustawione w szeregu całkowicie pokrywały ciaśniejsze panele części stałych. Latem zatem widoczny jest tylko urozmaicony panel przesuwny, zimą kubatura budynku zamyka się, a przeszklone sekcje są wysunięte do przodu. Efekt reliefu i ustawienie paneli będzie wtedy jedyną rzeczą, która oddziela elementy stałe od elementów przesuwnych.

Lokalizacja: Åhus, Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne