Villa K2 - dom zachowujący estetykę otoczenia

Villa K2 – dom zachowujący estetykę otoczenia

Architekci Francois Verhoeven Architects ukończyli dom w holenderskiej wiosce z dachem z trzema nachylonymi sekcjami, które zawierają świetliki i ukryte panele słoneczne.

Pracownia architekta Francois Verhoevena z siedzibą w Hadze zaprojektowała Ville K2 na działce w dzielnicy nabrzeża w Eelderwolde niedaleko Groningen w Holandii.

Bungalow ma wpasować się w istniejącą dzielnicę, na którą składają się domy wolnostojące wybudowane wzdłuż szeregu sztucznych dróg wodnych.

Lokalne przepisy budowlane nakazywały, aby mieszkanie było zbudowane ze spadzistym dachem i powinno używać palety materiałów z naturalnymi kolorami w kolorze czarnym lub brązowym.

„Na początku projektowanie w ramach tych ograniczeń wydawało się nieco restrykcyjne” – zauważył Verhoeven. „Ale patrząc na szerszy obszar, na którym zbudowany jest ten dom, ściśle kontrolowane zagospodarowanie terenu i planowanie miasta wyszło bardzo dobrze”.

nowoczesną STODOŁĘ zaprojektowano tak, aby pomieścić pięcioosobową rodzinę i objąć dużą przestrzeń życiową na otwartym planie z przeszklonym otworem od strony południowej.

Dach budynku wystaje poza południową elewację, zapewniając cień w miesiącach letnich, jednocześnie pozwalając na ogrzanie wnętrza przez zimowe słońce.

Pionowe drewniane okładziny owijają się wokół budynku i rozciągają się na ścianach. Nachylają się do wewnątrz po obu stronach przeszklonej elewacji, obramowując widoki na pobliską wodę. Drewniane listwy pokrywają również szczyty i dach Villi K2.

Włączenie trzech nachylonych powierzchni przez firmę Francois Verhoeven Architects pozwala na umieszczenie w wewnętrznej części skierowanej na południe paneli fotowoltaicznych, które są ukryte przed wzrokiem.

„Panele słoneczne są dobrym i czystym źródłem energii, ale nie musimy żyć z ich dominującym i gładkim wyglądem” – twierdzi architekt. Gdzie to możliwe, panele słoneczne mogą wykonywać swoją pracę poza zasięgiem wzroku.

K2 w ten sposób ma znacznie bardziej naturalny i mniej techniczny wygląd niż wiele domów wokół niego, które mają panele słoneczne, dominujące nad estetyką.

Drewniane i roślinne powierzchnie Willi K2 będą z czasem zmieniać kolor i wygląd. Wybór betonu na tarasy i ramy okienne z anodowanego aluminium pozwolą zachować elegancki i nowoczesny wygląd rezydencji.

Wanny wolnostojące, znajdziesz na Isante Tiles Studio Płytek i RIHO.

Lokalizacja: Eelderwolde, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne