Nowoczesna stodoła

Ten projekt został zlecony przez rodzinę mieszkającą w Atenach, która marzyła o nowym domu w wiejskim rejonie Arkadii.
Prace nad projektem rozpoczęły się w połowie 2012 roku, a budowa została zakończona pod koniec roku 2014.

Wszystko było efektem jednej chwili – prostego wyobrażenia o tym, jak na stromym zboczu z pięknym widokiem na morze powstaje spokojne miejsce, które chroni mieszkańców przed upalnym słońcem i silnym wiatrem, jednocześnie dopieszczając wszystkie zmysły w ciepłe noce rozjaśnione blaskiem księżyca.

Tak powstał projekt budynku, który obejmował jedyną naturalnie uformowaną w tym miejscu płytę, co pozwalało uniknąć zbędnych prac ziemnych. Wykorzystano proste elementy, by ujarzmić trudny, niestabilny i stromy teren. W efekcie tych prac widok na morze oraz ogromna przestrzeń horyzontu zapierają dech w piersiach.

Konstrukcja to 3 elementy, które ułożone są wzdłuż linii granicznych. W wyniku tego powstał podział prostokątnego elementu na trzy części, co podkreśla jeszcze wybór różnych materiałów oraz zmienność projektu. Główną cechą przestrzeni głównej (gdzie odbywa się większość czynności w ciągu dnia) jest obicie ścian lokalnym arkadyjskim kamieniem, który pojawia się zarówno we wnętrzu, jak i na zewnątrz. Projekt nawiązuje w ten sposób do lokalnej architektury, wprowadzając zmiany w formie i wielkości okien, aby osiągnąć najlepsze właściwości termiczne, zapewniając jednocześnie piękny widok. Okna ciągnące się od ziemi aż po sufit nie wpływają na jakość monolitycznej bryły, a zapewniają wnętrzu większą lekkość i przestrzeń.

Po obu stronach głównego elementu znajdują się dwie białe części budynku (gdzie znajdują się sypialnie i toalety), które nawiązują do minimalizmu, unikając przeładowania dekoracjami i podkreślając w ten sposób otoczenie. Na skrzyżowaniu trzech elementów ustawiono dwie betonowe belki, które działają jak „łączniki”, podkreślając miejsce wspólne. Biały kolor pięknie odbija światło słoneczne, a obicie z kamienia świetnie wpływa na właściwości termiczne budynku. Cały projekt idealnie łączy się z otoczeniem, chroniąc mieszkańców, a jednocześnie oferując im to co najlepsze w tym miejscu.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej