Nowoczesna stodoła

Zadaniem architektów było przekształcenie dawnej stajni dla koni w budynek mieszkalny połączony z biurem.
 W rezultacie miała powstać przestrzeń biurowa z pomieszczeniami dodatkowymi oraz przestrzeń mieszkalna dla trzyosobowej rodziny.

Budynek znajduje się na działce położonej na samym końcu doliny, która otoczona jest lasem. Zamysłem projektowym było odzwierciedlenie struktury lasu w wyborze materiałów na dach i pokrycie elewacji. Ściany zostały więc obite deskami z jodły, symbolizując w ten sposób pnie otaczających budynek drzew.

Wąski i długi kształt oryginalnej konstrukcji pozwolił wyraźnie oddzielić dwie funkcje wnętrza – mieszkalną i wykorzystywaną do pracy. Wchodząc do środka głównym wejściem widzimy otwierającą się przed nami wysoką przestrzeń biurową, z biurkami ustawionymi na poziomie galerii. Stąd przechodzi się do dodatkowych pokoi biurowych, a przestrzeń mieszkalna znajduje się w części tylnej budynku.

We wnętrzu zastosowano ograniczoną paletę materiałów. Większość powierzchni wewnętrznych oraz sufitów wytynkowano, ale we wnętrzu znajdziemy też spore odsłonięte elementy betonowe oraz wykończenia z dębowej deski. Zastosowane materiały współgrają z otoczeniem zewnętrznym i nadają wnętrzu elegancki charakter.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Stocker Dewes Architekten






Tekst: nowoczesna STODOŁA





 
więcej