Village House

To rodzaj wiejskiej, przykościelnej świetlicy. To co na pierwszy rzut oka może nie wydawać się zbyt widowiskowe, po głębszej analizie jest udanym eksperymentem społecznym, który prowadzi do wspólnego dialogu i pokazuje jak takie ośrodki mogą funkcjonować w przyszłości. Celem była reaktywacja tradycyjnej konstrukcji, bez wchodzenia w sztuczną, zbyt wyszukaną i sentymentalną architekturę. Subtelność projektu można dostrzec dopiero przyglądając się całości nieco lepiej. 

Kontekst miejsca
Miasteczko Steinberg am Rofan zdominowane jest przez kilka małych budynków użyteczności publicznej, niewielkie prywatne domy oraz ogromne, otwarte przestrzenie. Projekt reaguje na taki kontekst swej lokalizacji i zawiera liczne odniesienia do istniejącej struktury wioski. Samo umiejscowienie budynku pomogło stworzyć nowy rodzaj wiejskiego placu, który może pełnić różne funkcje. Powstało w ten sposób oryginalne „wejście” do wioski, które zapowiada odwiedzającym, że na końcu doliny czeka na nich miła niespodzianka.
Przedłużony kształt budynku oraz jego równoległe ułożenie do drogi dzieli to miejsce na dwie części. Dziedziniec przy wejściu zwrócony jest w stronę południowo-wschodnią i wyłożony jest kamieniem. W lecie może on służyć jako „ogródek” kawiarni. Pomiędzy szkołą, starą i nową świetlicą, powstał plac wiejski, który wykorzystywany jest na różne większe zgromadzenia.
Kompaktowość
Nowa świetlica została podzielona na trzy części, jak w tradycyjnym domu wiejskim. Z centralnego hallu wchodzi się do wielofunkcyjnej sali i kawiarni, które mają charakter raczej prywatny. Przednia część budynku zorganizowana jest w sposób kompaktowy i ma dużą wysokość, otwierając się na wioskę, plac zewnętrzny oraz kościół. Całość wnętrza jest bardzo prosta, ale ma siłę oferując sporą kreatywność.
Budowa i materiały
Konsekwentne wykorzystanie drewna modrzewiowego to nawiązanie do lokalnej tradycji. Stateczna prostota oraz duża ilość prefabrykowanych materiałów, wykorzystanych do budowy ścian zewnętrznych i elementów sufitu, gwarantowały szybki etap budowy. We wnętrzu drewno jest również zastosowane w sposób konsekwentny i powszechny, podkreślając tradycje lokalne i prostotę projektu. Całe drewno pochodzi z okolicznych lasów, a jego pełna obróbka przeprowadzona została przez miejscowych stolarzy i rzemieślników.

Lokalizacja: Steinberg am Rofan, Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne