W pracowni TXMA powstał projekt parterowej nowoczesnej STODOŁY

W pracowni TXMA powstał projekt parterowej nowoczesnej STODOŁY

W pracowni TXMA powstał projekt parterowej rezydencji w stylu nowoczesnej STODOŁY.

Plan Miejscowy dla działki, na której dom był projektowany narzucały bardzo ścisłe ograniczenia: linia zabudowy, kolory ścian i dachu jak i układ głównej kalenicy były narzucone przepisy.

Architekci nie mieli zupełnej dowolności w projektowaniu, co nie oznacza, że nie wywiązali się z zadania.

Na dachu zaproponowano kafel betony typu Roofo, polskiej produkcji. Ściany pokryto płytką ceglaną w ułożeniu z ciemną, cienką fugą lub deską modrzewiową opalaną. Wyjątkiem i dodatkiem do kompozycji jest poszycie elewacji frontowej z płyt cementowych w dwóch naturalnych odcieniach. W podcieniu strefy wejściowej skryto główne drzwi wejściowe i licowana z elewacją brama garażowa.

Przeszklenia salonu otwierają wnętrze na gęsty, mieszany las, który flankuje działkę od południa, podobne otwarcie mają też przeszklenia sypialni znajdujących się z prywatnym skrzydle domu, którego bryła – umiejscowiona prostopadle do frontowej tworzy małe atrium dostępne mieszkańcom bezpośrednio z jadalni.

Lokalizacja: Polska

Czytaj więcej

Zobacz podobne