Na 5-hektarowej działce z widokiem na okolice Waipu Cove

Na 5-hektarowej działce z widokiem na okolice Waipu Cove w Nowej Zelandii powstał nowoczesny dom parterowy o charakterystycznej, mocnej, geometrycznej formie, która doskonale współgra z uderzającą prostotą zastosowanych tu materiałów. Projekt domu o nazwie „Waipu House” wyszedł z pracowni Jessop Architects.

Budynek o powierzchni 276m2 został zaprojektowany dla pary z Auckland, która początkowo chciała mieć prosty dom wakacyjny, nie wymagający wielu prac konserwacyjnych. Jednak pierwotne założenie ewaluowało z czasem i zakres projektu, jak i jego budżet, zostały podwojone wraz z wciąż pojawiającymi się nowymi pomysłami inwestorów.

– „Po ukończeniu rozległej renowacji willi należącej do tych klientów zostaliśmy zaangażowani ponownie, by zaprojektować nowoczesny dom w okolicy Waipu. Ich wizja była prosta, a dom miał się składać z dwóch osobnych części, mieszkalnej i sypialnej, które miały w pełni wykorzystywać piękne widoki na wybrzeże, obejmując też przestrzenie zewnętrzne osłonięte od dominujących w tym rejonie wiatrów” – wspomina Karl Newby, wspólnik w firmie Jessop Architects.

Koncepcja

Początkowo dom miał powstać na platformie położonej na znacznie niższej części działki, ale miejsce to miało ograniczone widoki na nabrzeże i sam ocean. „Ze względu na oczekiwania klientów związane z maksymalnym wykorzystaniem widoków, przenieśliśmy miejsce budowy 200 m wyżej zbocza, tuż poniżej szczytu, gdzie wypłaszczyliśmy teren, aby stworzyć bardziej osłoniętą od wiatru platformę pod budowę. To zapewniło domownikom nieskończenie lepsze widoki, ukrywając dom jednocześnie od głównej drogi. Teraz dom ujawnia się stopniowo, kiedy zbliżamy się do niego podjazdem” – mówi Karl Newby.

W kształcie litery „L”

Stosunkowo prosty kształt litery „L” obejmuje dwa elementy. Punk osi prowadzi na wschód wzdłuż skrzydła sypialnego oraz na północ wzdłuż skrzydła dziennego. Pierwszym elementem, który zauważamy zbliżając się do domu, jest betonowy mur wylany na miejscu, który ma przede wszystkim chronić wejście przed wiatrem. – „Wprowadza on jednak także motyw kątowy, który widoczny jest w innych częściach domu, szczególnie przy ścianach szczytowych obu skrzydeł, które również zapewniają dodatkową ochronę przed wiatrem” – mówi Karl. – „Choć te zadaszenia to w zasadzie dwie proste formy prostokątne, ich wyraźne linie kątowe tworzą wrażenie ruchu i przyciągają wzrok wyróżniając się względem czarnej, pionowej elewacji aluminiowej, która zdobi pozostałą część zewnętrzną domu” – wyjaśnia architekt dodając, że te miejsca dodatkowo podkreśla cedrowe obicie, które jest kontynuacją sufitów wewnętrznych.

Architekci poświęcili wiele uwagi różnym detalom, czego przykładem są drzwi wejściowe, będące prawdziwym dziełem sztuki. Ze względu na swą wielkość i ciężar, wspomagane są przez specjalny mechanizm sterowany elektronicznie.

Wnętrze

Dom ma w sumie cztery sypialnie, w tym sypialnię główną z łazienką oraz dwie dodatkowe łazienki i osobną toaletę. W skrzydle sypialnym znalazło się też miejsce na drugi salon. W skrzydle dziennym mieści się kuchnia oraz główne przestrzenie rozrywkowe, z których można wyjść na dwie różne przestrzenie zewnętrzne. Jedna z nich jest zadaszona i tworzy kuchnię zewnętrzną z kominkiem, otwierając się na południowy wschód. Druga przestrzeń wychodzi na północ. Paleta materiałów zastosowanych wewnątrz odzwierciedla prostotę zewnętrza domu, która obejmuje beton, drewno cedrowe oraz aluminium. Wewnątrz pojawiają się cedrowe sufity, podłogi wykonano z szerokich desek dębowych, a w wielu miejscach pojawiają się elementy nowoczesne, nadając całości pożądany przez właścicieli charakter.

Lokalizacja: Auckland, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne