Wakacyjny dom pary z Manhattanu

Nowojorscy architekci stworzyli dla siebie piękny wakacyjny dom w rejonie pasma górskiego Catskills w stanie Nowy Jork, a swój projekt wykończyli przedmiotami wyprodukowanymi przez duńskie firmy Hay i Vipp.

Para Todd Rouhe i Maria Ibañez de Sendadiano prowadzi na Manhattanie firmę IDS/R Architecture, a dom wakacyjny ma służyć im w weekendy, by mogli odpoczywać wraz ze swymi dwiema córkami z dala od miasta.

Architekci kupili działkę w samym środku zalesionego terenu chronionego na górze Tobias w paśmie Catskills, ponieważ chcieli w wolnych chwilach móc przebywać bliżej natury. Przez dziesięć lat podróżowali w ten górski rejon, by wędrować po okolicy i odpoczywać od miejskiego zgiełku. W końcu uznali, że chcą tu stworzyć własny kąt.

Dom pary ma dwa poziomy i niewyszukaną, prostokątną formę tzw. długiego domu, przykrytą dwuspadowym dachem. Na parterze, na obu końcach budynku, mieszczą się dwie sypialnie i dwie łazienki, a pośrodku znajduje się otwarta kuchnia, jadalnia i salon. Przesuwne drzwi otwierają tę przestrzeń na leśne otoczenie, wychodząc na długie tarasy z przodu i tyłu nowoczesnej STODOŁY. Na górze urządzono antresolę, która funkcjonuje jako dodatkowy pokój, biuro i miejsce do przechowywania różnych rzeczy.

Choć dom ukryty jest w amerykańskich górach, prawie wszystko w nim pochodzi od duńskich marek Hay lub Vipp, a pozostałe rzeczy zostały zaprojektowane przez samych właścicieli. Ich własne projekty to łóżka znajdujące się na antresoli oraz drewniany stół w jadalni, któremu towarzyszą dębowe krzesła Hay. Para zaprojektowała także futryny okienne, szafy oraz drewniane panele ścienne, którymi wykończono część pomieszczeń.

Salon zdobi prosta, szara, modułowa sofa w kształcie litery „L” z firmy Hay, która dostarczyła także drewniane, minimalistyczne biurko znajdujące się w sypialni. Duńskie meble współgrają z licznymi akcentami od innej duńskiej firmy Vipp, która produkuje lampy, pościel, wełniane chodniki, poduszki oraz ceramikę. W projekt kuchni włączono wolnostojącą wyspę z czarnym blatem kuchennym również od firmy Vipp. Para chciała zastosować tu rozwiązanie, które nie zakłóci otwartej przestrzeni i ich minimalistycznego podejścia. W wyspie znajduje się więc zabudowana lodówka, zlewozmywak oraz płyta kuchenna.

Dom, który ma 185 m2, budowany był przez około sześć miesięcy, a kolejne sześć zajęło jego wykończenie. Stalowa konstrukcja obłożona prefabrykowanymi, doskonale ocieplonymi panelami, stanęła na betonowym fundamencie. nowoczesna STODOŁA osadzona jest na zboczu i od wiosny do jesieni korzysta z własnej energii słonecznej.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne