Wanaka Wedge House

Zabawa z formą Wanaka Wedge House

Wanaka Wedge House swoją geometryczno-prymitywną formą zewnętrzną przeczy złożonemu i zabawnemu wnętrzu. STODOŁOWY dwuspadowy dach ustąpił miejsca dla jednego skrzydła, które od ściany szczytowej rozciąga się aż po fundament.

Asymetryczność Wanaka Wedge House

Położony na odizolowanym grzbiecie z widokiem na Alpy Południowe na Wyspie Południowej w Nowej Zelandii, Wanaka Wedge House z 3 sypialniami uzupełnia dramatyczny krajobraz Central Otago. Asymetryczne rozmieszczenie okien kontrastuje z prostą bryłą domu, odpowiadając na widoki i specyficzne proporcje wnętrz. Zewnętrzną część „klina” głównego domu pokryto ciemnoszarymi, falistymi metalowymi panelami, nawiązującymi do współczesnego języka nowozelandzkiego. Kontrastową kostkę garażu i piwnicy na wino pokryto jasnoszarym metalem z dopasowaną membraną dachową.

Kolorystyka nowoczesnej STODOŁY musiała przejść rygorystyczne wytyczne dotyczące planowania i projektowania określające limity albedo i odcienia. We wnętrzu powierzchnia z frezowanego na zamówienie, lokalnie uprawianego eukaliptusa otacza niektóre podłogi, ściany i sufity, aby tematycznie oddzielić przestrzenie codzienne i sypialniane oraz nadać wnętrzu ciepło i wymiar. Przesuwane panele, ślepe drzwi i ukryte okucia zapewniają nieoczekiwane połączenia wewnętrzne. Białe ściany podkreślają kolekcję sztuki współczesnej, a materiały spotykają się z prostymi odsłonięciami. Miejscowe trawy i rośliny stopniowo przywracają krajobraz dawnej owczarni.

Centrum samodoskonalenia

Właścicielami są muzycy – dyrygent i skrzypek, dla których wyrafinowanie i precyzja we wszystkich aspektach projektowania mają kluczowe znaczenie. Dla tej pary Wanaka Wedge House jest centrum ich intensywnego życia. Jest to miejsce, w którym można udoskonalić swoje rzemiosło, gotować, delektować się lokalnymi winami, czytać, słuchać muzyki, prezentować bogatą kolekcję współczesnej sztuki nowozelandzkiej i kontemplować jeden z najbardziej dramatycznych krajobrazów w kraju.

Wedge House to wariant prototypu zaprojektowanego przez architektów do dostosowania do różnych lokalizacji, pochodzącego z lokalizacji na wybrzeżu Maine. Tutaj specyfika miejsca jest ponownie rozważana jako odpowiednie dopasowanie prototypu do miejsca: ogólny kształt jako architektura dostosowana do miejsca. Dla właścicieli projekt prototypu z gotowymi już rysunkami rozwojowymi projektu był środkiem oszczędnościowym. W tym procesie architekt pełnił funkcję projektanta oraz konsultanta projektowego podczas procesu wyboru lokalizacji, modyfikacji prototypu, detalowania wykończenia i budowy.

Zrównoważony projekt

Materiały i systemy wybrano tak, aby spełnić cele zrównoważonego rozwoju i spełnić cele projektowe, podkreślając lokalne wykończenia i pracę rzemieślników. Architekci wymienili ściany SIP prototypu na wysoce izolującą konstrukcję szkieletową z drewna LVL, aby uniknąć energochłonnego importu materiałów. Parter masywnego betonu polerowanego (z dodatkiem lokalnego kruszywa rzecznego) jest zimą ogrzewany wydajnym systemem ogrzewania wodnego.

Górna kondygnacja z ramą drewnianą obejmuje również promieniowanie cieplne między belkami stropowymi. Okna po przeciwnych stronach nowoczesnej STODOŁY zapewniają naturalną wentylację przez większość dni, podczas gdy wentylator całego domu na samym szczycie „klina” może odprowadzać ciepło i wciągać chłodne powietrze z zacienionego dolnego dziedzińca. Wydajność cieplna przewyższa nowozelandzkie standardy dla domu jednorodzinnego.

Lokalizacja: Central Otago, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne