Waterdog

Z dachu tej starej kaplicy w Limburg w Belgii wystaje białe pudełko. To pomysł architektów biura Klaarchitectuur, którzy urządzili tu swoje nowe miejsce pracy.
Architekci dodali elementy o prostych liniach zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz tego XVII-wiecznego budynku, podejmując się poważnej renowacji, która obejmowała m.in. całkowitą wymianę dachu.

Dawna kaplica, znana obecnie jako „Waterdog”, funkcjonuje teraz jako miejsce pracy i nowe studio dla architektów firmy, ale działa też jako otwarta przestrzeń dla regularnie odbywających się tutaj imprez lokalnej społeczności.

Co ciekawe, cała nieruchomość została początkowo zbudowana jako pomnik, ale w 1872 roku została zamieniona w kaplicę. Choć znalazła się na liście zabytków, popadła w całkowitą ruinę i przez długi czas nie była zupełnie wykorzystywana.

Firma Klaarchitectuur podjęła się przeprowadzenia renowacji zniszczonego budynku w taki sposób, by uszanować historię tego miejsca. Architekci wprowadzili minimalną liczbę zmian konstrukcyjnych, pozostawiając większość przestrzeni wewnętrznych w formie niezmienionej.

„Już kilka lat temu zakochałem się w uroku, jaki miała ta stara kaplica” – wspomina lider studia, Gregory Nijs. „Dla mnie było więc sprawą kluczową pozostawienie niezmienionego historycznego charakteru tego miejsca.”

Decyzja o renowacji została podjęta po to, by zachować stary budynek w jego pełnej chwale i w całości, choć mocno ucierpiał on przez lata zaniedbań.
Nijs i jego zespół rozpoczęli pracę od wzniesienia wolnostojącej konstrukcji w centrum kaplicy, w odpowiedniej odległości od starych, niejednolitych ścian wewnętrznych. Cztery ułożone odpowiednio, nieregularne „pudełka” tworzą główne biuro firmy, a każdy z elementów zajmuje inny dział. Najwyższe „pudełko” wystaje przez dach kaplicy, przyciągając uwagę z zewnątrz. Wszystkie elementy połączone są czarnymi schodami, a na wyższych poziomach można z bliska podziwiać odsłonięte belki dachowe budynku.
„Układając pionowo elementy biura, stworzyliśmy konieczną przestrzeń, uwalniając pozostałą, która może być przestrzenią wielofunkcyjną, wykorzystywaną na szerokie spektrum czynności” – wyjaśnia Nijs.

W niektórych miejscach kaplicy położono dębowy parkiet, aby ocieplić wnętrze, a z sufitów zwisają proste, okrągłe żyrandole.
Architekci dodali kilka metalicznych elementów, odnosząc się do chrześcijańskiej ikonografii. W kuchni znajduje się przykładowo złocony stół, który ma przypominać tradycyjny ołtarz. Innym charakterystycznym elementem są półki w kształcie krzyża przy ekspresie i urządzeniach kuchennych.

Lokalizacja: Limburg, Belgii
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne