Weekend House Straume Knut Hjeltnes

Reinkarnacja Weekend House Straume

Stary magazyn został zmyty przez ekstremalną burzę w 1992 roku. Studio architektoniczne Knut Hjeltnes podjęło się wybudowania nowej bryły o tej samej kubaturze. Nowy budynek jest całkowicie anonimowy, gdy nie jest używany, ale zmienia się, gdy jest zamieszkany.

Biuro architektoniczne Knut Hjeltnes z siedzibą w Oslo zastąpiło stary magazyn zmyty przez burzę w 1992 r. w Sildegarnsholmen w Norwegii. W ten sposób powstał projekt Weekend House Straume, czyli weekendowa rezydencja. Nowy budynek ze względu na ograniczenia projektowe ma takie same proporcje jak stara konstrukcja. Znajduje się on na własnej małej skalistej wysepce, a jego konstrukcja składa się z połączenia stali i drewna. Konstrukcja główna składa się z 7 stalowych ram. W tych ramach zawieszono cztery drewniane skrzynie, a całość przykryto drewnianą kopertą.

SSQ Polska | Łupek naturalny do wykończenia dachów i elewacji

Dzięki ograniczeniom planistycznym wzniesiono nowy budynek o takiej samej kubaturze jak zniszczony magazyn. Knut Hjeltnes zbudował trzypiętrową rezydencję z drewna i stali, zwieńczoną dwuspadowym dachem. Zbudowana tak, by wytrzymała przyszłe powodzie. Główna konstrukcja konstrukcji składa się z siedmiu stalowych ram, owiniętych drewnianą osłoną z zawiasowych lub przesuwnych paneli, które mogą się poruszać w zależności od życzeń mieszkańców. W ten sposób Weekend House Straume może pozostać całkowicie anonimowy, gdy nie jest używany, a wszystkie panele są zamknięte. Jednak bryła nabiera otwartości, gdy domownicy otworzą panele okienne.

Dostęp do Weekend House Straume umożliwia jedynie droga wodna. Budynek zbudowano poza miejscem budowy i przeniesiony na miejsce za pomocą dźwigu. W stalowych ramach konstrukcji zawieszono cztery drewniane skrzynie, które otaczają część mieszkalną domu, w tym łazienki i sypialnie. Przestrzenie wewnętrzne charakteryzują się minimalną paletą materiałów, na którą składają się głównie drewno i beton. Duże otwory w całym budynku oferują panoramiczne widoki na otaczający norweski krajobraz.

PRIUS | Fasady wentylowane

Lokalizacja: Sildegarnsholmen, Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne