Nowoczesna stodoła

Dziś prezentujemy niewielki dom rodzinny w Czechach.
Stoi on w wiosce leżącej na obszarze chronionego krajobrazu o nazwie Krivoklatsko, gdzie nie można stawiać żadnych nowych budynków. Można jednak przebudowywać te, które już istnieją, jeśli rozmiar nowego domu nie będzie wykraczał poza ramy starego. Zgodnie z takim założeniem architekci z firmy A.LT Architekti zaprojektowali mały, drewniany dom, który zastąpił starą, zniszczoną konstrukcję z lat 1950-tych. Jedyną częścią starego budynku, którą oszczędzono, jest kamienny garaż, nad którym wzniesiono dwa nowe piętra.

Dom stoi na zalesionym zboczu wzgórza, dzięki czemu mieszkańcy mają widoki na znajdującą się niżej dolinę i wioskę. Aby wykorzystać to położenie jak najlepiej i zapewnić wnętrzu maksymalną ilość światła, niewielka powierzchnia domu ma kształt nieregularnego sześciokąta, lub dokładniej mówiąc – prostokąta z odciętymi dwoma przeciwległymi rogami. Dodatkową korzyścią jest fakt, że taki zabieg stworzył ciekawą powierzchnię wewnątrz.

Kilka dużych okien ulokowanych tak, by podkreślić urok otoczenia, zrównoważono odpowiednio lokując małe okna. Ze względu na to, że zbocze blokuje sporo światła w ciągu dnia, architekci tak ustawili dom, by odsunięty był on maksymalnie od wzgórza. W ten sposób powstało zadaszenie poniżej, które wykorzystuje się jako zadaszone patio.

Dom ma powierzchnię 94 m2. Salon jest otwarty, ale ma kształt litery C, dzięki czemu widoczność z jednego końca na drugi jest ograniczona. W ten sposób odnosi się wrażenie, że przestrzeń jest większa, ponieważ nie widać, gdzie się kończy. Na górne piętro prowadzą spiralne, czarne schody. Znajdują się tam dwie sypialnie oraz otwarty gabinet, który w przyszłości można będzie prawdopodobnie zamknąć, aby stworzyć maleńką, trzecią sypialnię.

Klienci chcieli mieć drewniany dom i architekci spełnili to życzenie. Drewno dominuje zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Elewacja obita jest niepowlekanymi deskami modrzewiowymi, które ułożono w pionie, podkreślając jeszcze oryginalność konstrukcji.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej