Nowoczesna stodoła

Po podpisaniu Traktatu w Rapallo w 1920 roku, Włochy zaczęły budować ogromny system fortyfikacji w Alpach, na który składały się drogi i trakty prowadzące do usytuowanych w górach fortec, bastionów i innej wojskowej infrastruktury. 
Blisko sto lat później firma Premica Architects z Celje w Słowenii zamieniła jedno z takich miejsc – bunkier – w alpejskie schronisko dla ludzi kochających góry. Drogi i trakty dawnych dostaw wojskowych pozostały w wielu przypadkach w nienaruszonym stanie i obecnie służą jako oznaczone szlaki górskie. W górach są ich setki, dzięki czemu pozwalają w stosunkowo łatwy sposób dotrzeć do miejsc ukrytych w wysokich partiach tej części Alp.
Cały budynek został wyprodukowany i wstępnie złożony w warsztacie w pobliskiej dolinie na terenie Parku Narodowego Triglav. Stamtąd poszczególne elementy schroniska zostały przetransportowane helikopterem na miejsce docelowe. Aby transport przebiegał sprawnie, całość została podzielona na 20 paczek o podobnej wadze.
Budynek stanął na betonowych fundamentach, a w zasadzie na pozostałościach dawnego bunkra z czasów I wojny światowej. W schronisku nie ma bieżącej wody ani elektryczności poza małym panelem słonecznym, który zasila oświetlenie na jednej ze ścian. Toaleta to osobny budynek oddalony od schroniska na odległość około 50 metrów.
Budynki, zwane w Słowenii biwakami, zwykle z założenia stanowią poważny kontrast między potrzebami ludzi, a ich relacją z przyrodą. Charakteryzują się jednak zrozumieniem otaczającego je terenu, co jest kluczem do interwencji w tak dzikie środowisko. Z jednej strony „Prehodavci bivouac” kontynuuje tradycję lekkich alpejskich schronisk, ale z drugiej, rozwija ten koncept eksplorując w pewnym sensie granice komfortu.
Pomimo prostoty technologicznej i jednoczesnej odporności na trudne warunki atmosferyczne, konstrukcja wprowadza w alpejską dziką przyrodę odrobinę nowoczesności i przytulności. Architekci zdecydowali się wykorzystać drewnianą konstrukcję Storaenso oraz poprzecznie laminowane panele drewniane z trzech powodów: by stworzyć przyjemny i przytulny efekt wizualny wnętrza w efekcie końcowym oraz ze względu na dobrą wytrzymałość oraz wagę, co zapewniło stosunkowo łatwą i szybką instalację budynku na miejscu.
Drewno jest elementem naturalnym, dlatego też doskonale wtapia się w otaczającą schronienie przyrodę Triglavskiego Parku Narodowego. Asymetryczne ściany oraz pochyły dach zwiększają odporność konstrukcji na silny wiatr oraz gromadzący się zimą śnieg.

Lokalizacja: Słowenia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej