Nowoczesna stodoła

Co roku uczestnicy festiwalu skupiają swą uwagę na trzech różnych lokalizacjach, w których ostatecznie powstaje nowa architektura inspirowana swym pięknym, naturalnym otoczeniem. W ten sposób w dziką przyrodę i momentami surowy krajobraz wtapiają się oryginalne budynki, w których można znaleźć schronienie i spędzić noc.
Jedna z takich festiwalowych konstrukcji o nazwie „Lövvik A” stanęła na skalistym nabrzeżu, tworząc wraz ze skałą, która była bazą projektu, osłonę przed wiatrem. Drewniana konstrukcja pięknie współgra z tutejszym krajobrazem, pełnym skał o różnych rozmiarach, sąsiadujących z iglastym lasem. Projekt jest prosty i został zbudowany tak, by tworzyć spójne linie od podłogi aż po sufit. Linie te harmonizują ze skałami i drzewami, kierując wzrok gościa na widok na morze.

Inspiracją dla tego projektu miał być unieruchomiony na mieliźnie statek, który częściowo przykryła już ziemia. Z czasem drewniane materiały zastosowane do budowy będą nabierały naturalnej, szarej barwy, a sama konstrukcja jeszcze lepiej wtopi się w swoje otoczenie.

Kolejny, nowy budynek stanął na szlaku High Coast Trail nad jeziorem Småtjärnarna w Szwecji. Ma on być solidną konstrukcją, która przez długie lata służyć będzie przechodzącym tędy wędrowcom, niezależnie od warunków pogodowych. Budynek zwany „Off-centered” na pierwszy rzut oka nie jest ostentacyjny i raczej trudno go dostrzec z większej odległości z samego szlaku. Wystarczy jednak podejść nieco bliżej, by dojrzeć dorodną sosnę i wyjątkową skałę, która wyznacza centrum tego miejsca.

Ta konstrukcja powstała po to, by umożliwić osobom, które tu trafią, doświadczanie różnych aspektów tego miejsca, podkreślając jego piękno i najbardziej zachwycające punkty otoczenia. Budynek ma dwie platformy. Jedna z nich opiera się na odchodzącym na bok konarze sosny, który pomaga „zawiesić” domek nad skałą. Druga platforma otacza sosnowe drzewo. Te dwa elementy łączy ścieżka, która pnie się po drewnianych stopniach i tworzy wyraźną oś tego miejsca. Zarówno drewniana ścieżka, jak i same platformy charakteryzują podobne rozwiązania, czyli np. listwy układane w pewnej odległości od siebie, co pozwala dostrzec co znajduje się pod lub za nimi.

Lokalizacja: Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej