Nowoczesna stodoła

Pewna rodzina z południowej części Chile chciała stworzyć wakacyjny domek z szopą do przechowywania małych łodzi, kajaków i innych rzeczy przydatnych nad jeziorem.
Wiedząc, że domek będzie wykorzystywany głównie w lecie, architekt Matias Silva Aldunate zasugerował, by zaprojektować go jako miejsce o dwóch funkcjach tak, by poza sezonem domek można było wykorzystywać jako przechowalnię sprzętu.

Mając na uwadze takie założenie, architekt zaprojektował domek o powierzchni około 65 m2. Większość powierzchni to przestrzeń otwarta z osobną wyłącznie łazienką i pomieszczeniem – szafą. Pomiędzy łazienką i szafą powstała wnęka, w której znalazł się aneks kuchenny, a na chłodniejsze wieczory wstawiono do domku piec opalany drewnem. Wyeksponowane belki podpierają dach dwuszczytowy, który przedłuża się poza główną część domu, tworząc dużą, zadaszoną werandę z wbudowanym grillem.

Domek musiał być blisko jeziora, aby ułatwić przenoszenie łodzi, ale jego lokalizacja została starannie wybrana tak, by nie rzucał się w oczy od strony wody. Szare dachówki oraz sosnowe deski sprawiły, że dobrze łączy się on z sąsiadującymi z nim drzewami.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej