Nowoczesna stodoła

Pierwszy etap projektu oznaczał przekształcenie istniejącego tu jeziora w krajobraz pełen wydm, które otoczone są smukłymi sosnami. Piasek usypany został tworząc niewielkie wzniesienia na skraju jeziora, dzięki czemu stworzono małe zatoczki, które stały się lokalizacją dla poszczególnych bungalowów. 
Domki zostały zbudowane z drewna i otwierają się głównie na jezioro, zachowując przy tym dbałość o prywatność poszczególnych mieszkańców. Skośne linie pawilonu głównego oraz forma budynku z recepcją kontrastują z pełnymi krągłości wydmami. W tym przypadku harmonia między budynkami i środowiskiem naturalnym nie została osiągnięta przez naśladownictwo, a przez kontrasty między architekturą i miejscem, w którym pojawiła się ingerencja człowieka. Między wzgórzami wiją się różne ścieżki, oferując różne perspektywy i pokazując, że budynki i przyroda – choć inne – łączą się tu tworząc jedno, spójne otoczenie.

Lokalizacja: Saubion, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB