Nowoczesna stodoła

Ten piękny, górski dom, który znajduje się w pobliżu miasta Tromsø w Norwegii, zaprojektował Snorre Stinessen w 2017 roku.
Półwysep Malangen oddalony jest zaledwie o godzinę jazdy samochodem od miasta Tromsø w północnej Norwegii. Działka leży na krawędzi ponad fiordem i z jednej strony jest zamknięta lasem.
Dom jest ułożony w osi wschód – zachód, skutecznie osłaniając las, który odkrywa się dopiero po przejściu przed duże, dębowe drzwi przesuwne, prowadzące na zewnętrzne podwórze.
Klienci chcieli mieć wystarczająco dużo przestrzeni, by móc gościć tu całą swą rodzinę oraz przyjaciół. Takie wspólnie spędzane weekendy są piękną tradycją, ale czasem stają się też wyzwaniem, ponieważ przychodzi moment, kiedy każdy marzy o odrobinie prywatności. Z tego właśnie powodu architekt zaplanował część główną domu oraz przybudówkę, które oddzielone są od siebie centralnym, osłoniętym dziedzińcem. Ze względu na tutejszy, zimny klimat, dziedziniec ten funkcjonuje również jako zimowy ogród z kominkiem i zewnętrzną kuchnią. Stąd dom otwiera się też na naturalną przecinkę w lesie i stąd wchodzi się do głównego budynku oraz do przybudówki.
Każda grupa pomieszczeń funkcjonuje jako osobne segmenty, co zapewnia wszystkim mieszkańcom dodatkową ilość prywatności, ale wzmacnia też kontakt z przestrzeniami przejściowymi oraz naturalnym otoczeniem domu.
Główna część domu oraz przybudówka zostały zaprojektowane jako przestrzenie składające się z dwóch „pudełek”. Przybudówka mieści pomieszczenia użytkowe oraz część relaksacyjną z sauną otwartą bezpośrednio na zapierające dech w piersiach widoki. Zajmują one jedno z „pudełek”, podczas gdy w drugim ulokowano pokoje gościnne oraz pomieszczenie do ćwiczeń.
Główna część z wejściem, pokojem dzieci oraz małym, drugim salonem znajdują się w pierwszym „pudełku”, a w drugim urządzono sypialnię główną właścicieli wraz z główną łazienką. Po kilku stopniach schodzi się tu do kuchni zorganizowanej na otwartym planie oraz salonu, który jest lekko obniżony. Stąd można podziwiać fiordy oraz krajobraz doświetlony popołudniowym słońcem. Z kuchni można jeszcze przejść na taras zewnętrzny od strony południowej domu, gdzie rodzina może zjeść posiłek w ciepłe, letnie dni.
Elementy pudełkowe domu są w całości wykonane z drewna (zarówno zewnątrz, jak i wewnątrz). Obite są one cedrowymi panelami, które zostały odpowiednio zakonserwowane i przez kilka miesięcy były przechowywane na zewnątrz, by nabrały pięknej, patynowej barwy. Dzięki temu, ten sam oryginalny kolor cieszy oko na elewacji zewnętrznej i w środku.
Duża część elementów wewnętrznych, takich jak stół w jadalni, ławki, łóżka, szafy, kominek oraz drzwi przesuwne prowadzące do ogrodu zimowego, zostały zaprojektowane specjalnie do tego domu przez samego architekta.

Lokalizacja: Tromsø, Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB