Nowoczesna stodoła

Zwykle wspólne przygody ojca z synem związane są z łowieniem ryb i biwakowaniem, ale Bill Yudchit i jego syn Daniel zdecydowali się na coś innego. Postanowili wybudować razem mały domek, który będzie mógł istnieć niezależnie od sieci energetycznej i wodnej. Tak powstało „Nest”, czyli „Gniazdo” – zachwycająca i niedroga kryjówka przed cywilizacją, z widokiem na jezioro Superior w Wisconsin w USA.

Ten niewielki domek o powierzchni zaledwie 30 m2 lekko unosi się nad ziemią i wykorzystuje ekologiczne technologie, takie jak energia słoneczna i woda deszczowa. Ale nie ukrywajmy, że to „Gniazdko” nie wyglądałoby pewnie tak profesjonalnie, gdyby nie fakt, że w tym przypadku ojciec i syn to dwaj architekci. Bill Yudchitz ma swoją własną firmę o nazwie Revelations Architects/Builders, która działa w stanie Wisconsin, podczas gdy jego syn Daniel pracuje dla firmy HGA w Minneapolis, zajmując się architekturą i inżynierią. Ich weekendowa kryjówka znajduje się w równej odległości między ich domami, stojąc na hektarowej działce z widokiem na jezioro.
Ojciec i syn pracowali nad swoim weekendowym domkiem tylko w weekendy, a cała budowa zajęła im niewiele ponad rok. Aby zminimalizować koszty, architekci wykorzystali odpadki ze swoich poprzednich projektów i podnieśli konstrukcję nad ziemią na ośmiu betonow-stalowych słupkach, zamiast stosować fundament na całej powierzchni. Elewacja budynku to głównie czarna blacha, choć konstrukcja została wykonana z drewna. Dom otwiera się po stronie południowej, dzięki wysokim na ponad 3,5 m drzwiom, które otwierają wnętrze na widoki na jezioro oraz pozwalają wyjść na drewniany taras. Obok domku powstała specjalna konstrukcja wykorzystująca wodę deszczową, która obejmuje zbiornik z piaskiem, który filtruje wodę, oraz prysznic.

Wnętrze tego maleńkiego domku zostało podzielone na trzy pionowe strefy. Najniższy poziom to przestrzeń wielofunkcyjna z meblami wykonanymi z brzozowej sklejki, które można odpowiednio składać. Stąd drabina prowadzi na kolejny poziom, który jest dodatkowym miejscem do spania, a na samym szczycie powstało jeszcze obserwatorium, do którego wchodzi się również po drabinie.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej