Nowoczesna stodoła

Ściany szczytowe domu stojącego na klifie zamknięto przeszkleniami, aby umożliwiały ciągłe podziwianie przepięknych widoków na rozciągającą się poniżej wodę.
Nowoczesna STODOŁA stanęła na skalistym wzniesieniu na wyspie, a jej projekt dopasowany został do surowości otoczenia – granitowych klifów pokrytych mchem, niskimi krzakami oraz drzewami świerkowymi i sosnowymi.
- „Działka to łagodnie opadająca łąka, która kończy się stromą i skalistą linią brzegową, którą zamieszkują nadmorskie wydry, orły i mulaki z rodziny jeleniowatch” – mówią architekci z firmy Burgers Architecture. – „Dom stoi jak osamotniona latarnia morska na skraju lądu.”

Dom o nazwie „Bowen Island Residence” przystosowany jest do tamtejszego klimatu, dzięki zastosowaniu trwałych i wytrzymałych materiałów, w tym „solidnej powłoki zewnętrznej” ze stali „galvalume”, którą pomalowano na szaro. Ten wyjątkowo wytrzymały materiał został zastosowany na dachu i ścianach zewnętrznych.

Budynek ma kształt litery „U” i powierzchnię 418 m2. Składa się z dwóch mniejszych elementów, które ciągną się w kierunku wody i są przeszklone na końcach.
- „Projekt czerpie inspiracje z surowych, nabrzeżnych chat rybackich, których proste linie i trwałe materiały wytrzymywały silne, południowo-wschodnie wiatry wiejące tu często w zimie oraz wilgotne, słone powietrze, które szybciej powoduje korozję” – wyjaśniają architekci.

Ułożone poziomo deski cedrowe pokrywają część ścian zewnętrznych, a sufity wewnątrz również wykończono drewnem z drzew iglastych. Stworzono w ten sposób bardziej naturalną atmosferę oraz przyjemny kontrast z zimną stalą, dominującą na zewnątrz.

Sercem nowoczesnej STODOŁY wydaje się być kuchnia z białymi szafkami ułożonymi w formie litery „L”, wyspą i szarymi blatami. Za szafkami schowany jest też przytulny kącik z jadalnią. Obok kuchni, patrząc od strony wody, znajduje się przeszklony element, w którym odbija się część kuchni. W tym miejscu znajduje się salon z narożnym oknem ciągnącym się od podłogi aż po sufit. Z salonu i kuchni można wyjść na patio, by na zewnątrz zjeść obiad, czy wybrać się na dalszy spacer po okolicy. W części środkowej domu urządzono jadalnię oraz dwie sypialnie z łazienkami. Wejście znajduje się na końcu domu, gdzie ulokowano także biuro. Stąd można zejść do piwnicy i magazynu, w którym przechowywane są różne dzieła sztuki należące do właścicieli.

Białe ściany rezydencji pięknie łączą się z minimalnym umeblowaniem w kolorze szarym, czarnym, białym lub z naturalnego drewna. Wnętrze idealnie nadaje się do prezentowania dużej kolekcji sztuki właściciela.
– „Obszerna kolekcja wyszukanej, współczesnej sztuki należąca do właściciela stanowi zachwycający kontrast do surowego piękna otoczenia domu” – podkreślają architekci.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

zdjęcia

Michael Boland

komentarze

zobacz ten wpis na FB