Nowoczesna stodoła

Ta nowoczesna STODOŁA z drewnianą elewacją, stworzona według projektu firmy Intuitive Architects, tworzy ramy dla górskich widoków rozciągających się w Central Otago w Nowej Zelandii.

„Avalanche House” został zaprojektowany jako proste miejsce do spędzania wolnego czasu, a architekci wzorowali się na drewnianych chatach, które rozrzucone są po okolicy pobliskiego miasta Wanaka.
 
Dwupoziomowe elementy nowoczesnej STODOŁY oparte są na betonowej podstawie i połączone są małym, przeszklonym korytarzem. Jedno ze skrzydeł mieści salon, kuchnię oraz jadalnię, a w drugim skrzydle zorganizowano sypialnie. Element z przestrzeniami dziennymi wychodzi na góry i ma po dwóch stronach tarasy, na które wchodzi się przez duże, przesuwne drzwi. Takie rozwiązanie wspiera wentylację krzyżową, która przydatna jest w lecie.
- „Przestrzenie dzienne zostały celowo otwarte na północ i południe, by chronić tereny zewnętrzne przed najczęściej wiejącymi tu wiatrami” – wyjaśniają przedstawiciele firmy Intuitive Architects.
Podział nowoczesnej STODOŁY na dwa elementy zapewnia większą prywatność sypialniom. Jeśli właściciele będą chcieli, mogą wynająć jedną lub dwie sypialnie gościom, choć nie są one w pełni odizolowane od części głównej domu. W sypialniach zainstalowano przesuwne drzwi o pełnej wysokości, aby umożliwić  otwarcie przestrzeni i stworzenie wrażenia połączenia. Na każdym końcu budynku stworzono także wyjście na zewnątrz, dzięki czemu powstał wewnętrzny korytarz.
Zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz nowoczesnej STODOŁY dominuje drewno, które jest głównym materiałem wykończeniowym w tym projekcie. Elewację domu stanowią ułożone pionowe deski, a ściany wewnętrzne oraz sufity obłożono panelami ze sklejki, które wprowadzają do wnętrza poczucie ciepła i atmosferę górskiej chaty. W części dziennej od środku widać dwuspadową formę dachu, który pozostał odsłonięty i tworzy teraz wyższą przestrzeń zorganizowaną wokół opalanego drewnem pieca. W tym miejscu betonowe podłogi subtelnie podkreślają swój charakter, różniąc się od materiału wykorzystanego w innych częściach domu. Na dwóch końcach skrzydła z sypialniami urządzono dwie łazienki, które wykończono sklejką połączoną z białą płytką ceramiczną.

Lokalizacja: Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB