Nowoczesna stodoła

Zabytkowe zabudowania rolnicze w wiejskim rejonie Kent w Wielkiej Brytanii zostały przekształcone w „Imprezową STODOŁĘ”. Miejsce to ma służyć jako posiadłość wykorzystywana głównie w weekendy.

Właściciele zajmujący się zawodowo modą i projektami cyfrowymi są jednocześnie żarliwymi wielbicielami architektonicznych artefaktów, więc w tym miejscu mogą z powodzeniem  realizować swoje pasje. Wraz z architektami opracowali projekt, który obejmował gruntowną renowację i adaptację pochodzącej z XVIII wieku STODOŁY, która w dawnych czasach była wykorzystywana do młócenia zebranych na tutejszej farmie zbóż. W wyniku wspólnych prac powstał projekt, który jest unikatową interpretacją dawnej zabudowy rolniczej.
Właściciele postawili na pierwszym miejscu atmosferę miejsca i zastosowane materiały. Nie skupiali się na żadnym konkretnym planie, ale w zamian oczekiwali kreatywnej funkcjonalności istniejących tu budynków i pomieszczeń. Celem było więc połączenie jakości tych fragmentów STODOŁY, które przetrwały w dobrym stanie, z teksturami i barwami materiałów, które pozyskali sami właściciele. Architekci mieli też otworzyć całą konstrukcję w taki sposób, by można było docenić widoki na piękne krajobrazy pastwisk i okolicznych wzgórz.

Kluczem w realizacji tego projektu była bliska współpraca specjalistów zajmujących się zabytkową architekturą z inżynierami, którzy pomagali zachować każdy wartościowy fragment budynków. Wyzwaniem było natomiast zrealizowanie współczesnej wizji właścicieli w taki sposób, by mogła ona współgrać z architekturą pochodzącą z innych czasów i pełniącą niegdyś zupełnie inne funkcje.

Nowy projekt zachował charakter STODOŁY, ale wewnątrz zyskała ona nowe pomieszczenia. Udało stworzyć się trzy sypialnie dla gości, sypialnię główną z łazienką, dodatkowe łazienki dla gości, kuchnię z wydzieloną jadalnią oraz wyjątkowy salon.

Oryginalne konstrukcje z tzw. zielonego dębu zostały ostrożnie rozebrane, a następnie przewiezione i naprawione w firmie Green Oak Company, która specjalizuje się w tradycyjnych technikach stolarskich. Konstrukcje zostały następnie złożone na miejscu, a główna rama największej stodoły została dodatkowo wzmocniona stalą i ocieplona. Dzięki takim zabiegom udało się wprowadzić do budynku odpowiednie mechanizmy wspomagające otwieranie dużych drzwi i przeszkleń.

Jednym z największych wyzwań architektonicznych tego projektu było wprowadzenie do niego dużej antresoli, która służy jako przestrzeń do spania i kąpania. Z jednej strony antresolę podpiera duży komin z cegły z otwartym paleniskiem, wokół którego wiją się nowoczesne, stalowe schody.

Projekt umiejętnie łączy materiały recyklingowane z najnowszymi rozwiązaniami technologicznymi, które pozwalają właścicielom zarządzać całym domem zdalnie.

Lokalizacja: Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej